najbolj vroč mesec doslej

Padel nov zgodovinski temperaturni rekord

B.K.
16. 8. 2021, 08.32
Posodobljeno: 16. 8. 2021, 08.49
Deli članek:

Julij je bil najbolj vroč mesec odkar obstaja merjenje povprečnih temperatur, so sporočili z ameriške Administracije za oceane in atmosfero (NOAA).

Bobo
Fotografija je simbolična.

“Julij je navadno najbolj vroč mesec v letu, a leta 2021 je presegel celo samega sebe, saj je tokrat bil najbolj vroč mesec v beleženi zgodovini,” je v izjavi ob koncu tedna dejal administrator NOAA Rick Spinrad. “Nov rekord je še ena zaskrbljujoča potrditev nove smeri, v katero nas peljejo podnebne spremembe,” je dodal.

Po podatkih NOAA je bila kombinirana morska in celinska povprečna temperatura v letošnjem juliju 0,93 stopinje Celzija višja od povprečja 20. stoletja. S tem je letošnji julij presegel rekord, ki je bil postavljen leta 2016 ter ponovljen lani in predlani. Povprečna vrednost svetovnih temperatur v mesecu juliju je v preteklem stoletju sicer znašala 15,8 stopinje Celzija.

Po podatkih evropske agencije za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus je sicer letošnji julij bil tretji najtoplejši v zgodovini beleženja. Razlike med meritvami različnih agencij so sicer stalnica. Človeštvo povprečne mesečne temperature sicer beleži že zadnjih 142 let.