proti ustoličenju

V Črni gori spopadi med protestniki in policijo, poletele šok granate

J.P./STA
5. 9. 2021, 09.49
Posodobljeno: 5. 9. 2021, 10.38
Deli članek:

V pravoslavnem samostanu v Cetinju v Črni gori je patriarh srbske pravoslavne cerkve Porfirije kljub protestom, ki so spremljali dogodek, danes ustoličil novega črnogorskega metropolita Joanikija. Ta je na položaju nasledil metropolita Amfilohijo, ki je oktobra lani umrl za posledicami covida-19.

Reuters
Protestniki, ki zahtevajo, da slovesnost ustoličenja poteka izven samostana, so se v središču mesta Cetinje zbrali že okoli pete ure zjutraj.

V vseh cerkvah črnogorsko-primorske metropolije so medtem zvonili zvonovi in tako obeležili ustoličenje.

Zaradi spora med srbsko pravoslavno cerkvijo, iz katere prihaja Joanikije, in črnogorskimi verniki, ki si želijo samostojnost, prihaja tudi do protestov.

V središču Cetinja je že zgodaj zjutraj prišlo do izgredov med protestniki, ki nasprotujejo ustoličenju metropolita Joanikija, in policijo. Srbski patriarh Porfirije in metropolit Joanikije sta tja prispela s helikopterjem in se tako izognila protestnikom.

Protestniki, ki so zahtevali, da slovesnost ustoličenja poteka izven samostana, so se v središču mesta Cetinje zbrali že okoli pete ure zjutraj. Posredovala je policija in ločila protestnike v več skupin. Po poročanju črnogorske televizije je policija, da bi razgnala demonstrante, uporabila solzivec in šok granate. Protestniki so pred tem policijo obmetavali s kamenjem, steklenicami in petardami. Skupno je policija doslej prijela osem protestnikov. Na izgredih je bilo poškodovanih več protestnikov in dva policista.