kvalifikacije za SP

Slovenski nogometaši premagali Malto

J.P./STA
4. 9. 2021, 20.15
Posodobljeno: 4. 9. 2021, 20.18
Deli članek:

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah na svoji peti tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 premagala Malto z 1:0 (1:0). Strelec za Slovenijo je bil Sandi Lovrić v 45. minuti z bele pike. Naslednja preizkušnja izbrance Matjaža Keka čaka v torek, ko bodo gostovali pri Hrvaški v Splitu.

Martin Metelko

Selektor Kek je pred obračunom z Malto dejal, da je edino, kar šteje, zmaga. To je uspelo njegovim varovancem doseči proti ekipi, ki je šele 177. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Slovenija je 66.) in ki je doslej na sedmih tekmah proti Sloveniji iztržila le en neodločen izid. Toda sama podoba ekipe s Triglavom na dresu ob odsotnosti kaznovanega Josipa Iličića ni bila blesteča. Je pa podaljšala niz nepremaganosti na domačih tekmah na rekordnih deset. S tem je prišla do skupno sedmih točk v skupini, Malta ostaja pri štirih. Rusija je po današnji zmagi na Cipru pri 10 točkah. Slovaška bo ob 20.45 v tej skupini gostila Hrvaško.

Kek je opravil nekaj sprememb v primerjavi s Slovaško, tako je v osrčju obrambe namesto Mihe Blažiča začel Jaka Bijol, v zvezno vrsto se je vrnil Jasmin Kurtić, ob njem pa je od začetka zaigral Adam Gnezda Čerin (namesto Mihe Zajca in Lea Štulca). Pred njima so bili Damjan Bohar, Sandi Lovrić in Jan Mlakar, v napadu pa je mesto spet zasedel mladi Benjamin Šeško.

Slovenci so takoj prevzeli (terensko) pobudo, v četrti minuti pa je prvi strel sprožil Damjan Bohar, ki pa je meril previsoko. V 13. minuti je po podaji Petra Stojanovića z desne strani z glavo poskusil Šeško, toda bil malce premalo natančen. Lovrić je bil naslednji, ki je relativno nevarno streljal, v 24. minuti je malteška obramba blokirala njegov strel, tako da se je žoga odkotalila v kot.

V 30. in 31. minuti so dvakrat do strela prišli tudi Maltežani, a tudi oni so bili neuspešni. Zelo nevarno je bilo tudi v 33. minuti, ko je Joseph Mbong poskusil z dobrih 20 metrov, Janu Oblaku je žoga najprej ušla, a jo je nato še zadržal pred golovo črto. V 36. minuti je sicer ne ravno blesteča slovenska vrsta prav tako prišla do lepe priložnosti, ko je iz bližine poskusil Miha Mevlja, a zadel Zacha Muscata, tako da je ostalo pri 0:0.

Enrico Pepe pa je v 43. minuti ob izvedbi kota z leve strani v lastnem kazenskem prostoru naredil prekršek nad Mevljo, glavni sodnik pa je pokazal na belo piko. V 45. minuti je nato Lovrić enajstmetrovko zanesljivo izvedel za 1:0.

Uvod drugega polčasa ni bil posebej razburljiv, precej je bilo raztrgane igre, je pa Kek v 60. minuti malce osvežil ekipi z Miho Zajcem in Domnom Črnigojem. Toda v 65. minuti so se za trenutek Maltežani veselili izenačenja, toda Paul Mbong je bil že pred tem v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri vodstvu Slovencev, ki pa so dobili dodatno opozorilo, saj je bila igra daleč od želene.

V 87. minuti pa so Slovenci prišli do druge najstrožje kazni na tekmi, ko je Cain Attard na levem robu kazenskega prostora spodnesel Zajca, toda v naslednji minuti je nizek strel Andraža Šporarja z bele pike ustavil malteški vratar Henry Bonello.

* Stadion Stožice, gledalcev 4571, sodniki: Treimanis, Gudermanis in Spasjonikovs (vsi Latvija).
* Strelec: 1:0 Lovrić (45./11 m).
* Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Bijol, Stojanović, Kurtić, Gnezda Čerin, Bohar (od 60. Črnigoj), Lovrić (od 70. Gorenc Stanković), Mlakar (od 60. Zajc), Šeško (od 70. Šporar).
* Malta: Bonello, Z. Muscat, Pepe, Shaw, Corbolan (od 46. Camenzuli), Teuma, Caruana (od 79. Pisani), Attard, Dimech (od 58. P. Mbong), J. Mbong (od 73. Gambin), Satariano (od 58. Montebello).
* Rumeni kartoni: Kurtić; Pepe, Satariano, Montebello, Muscat.
* Rdeči karton: /.