TEŽAVE POMIVALNIH STROJEV

So na steklenih kozarcih ostale grde bele lise?

Z.F.
5. 9. 2021, 09.19
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 09.58
Deli članek:

Tudi vas ujezi, ko se po pranju kozarcev in skodelic v pralnem stroju na njih naredijo grde bele lise in pike, kozarci pa so zato videti še bolj umazani kot prej? Kje iskati vzrok? Je za to kriv detergent ali trda voda?

Dreamstime
Bele lise na kozarcih so pogost pojav in nočna mora marsikaterega gospodinjstva.

To, da se na steklenih kozarcih ali skodelicah pojavijo beli madeži ali lise, se dogaja precej pogosto. A čeprav so madeži grdi, na srečo niso škodljivi in se jih praviloma precej hitro znebimo. Če tudi vi iščete krivca, pa ga ne boste našli zgolj na enem naslovu, kajti krivcev je lahko več. Včasih se to zgodi zaradi ostankov detergenta, najpogosteje zaradi trde vode, spet drugič zaradi trkanja steklenih kozarcev med pranjem.

Vzrok vijoličastih list na kozarcih je običajno prevelika količina izpiralnega sredstva. Pogosto se lise pojavijo po uporabi tekočih detergentov za strojno pomivanje posode. 

Globoki beli risi in poškodbe

Če so vaši kozarci polni podolgovatih belih risov, govorimo o obrabi stekla. Tega problema pa žal ni mogoče rešiti, ker je steklo poškodovano. Do poškodb običajno pride med pranjem, nastanejo kot posledica vroče vode in detergenta ter zatem še sušenja. Risi so precej pogosti predvsem na kozarcih, ki se pogosto perejo. Da bi vedeli, da gre za mehansko poškodbo, poskusite lise odstraniti z nežnim strganjem ali brisanjem, in če jih ne boste mogli izbrisati, gre zagotovo za mehansko okvaro. Da bi v prihodnje preprečili podobne nevšečnosti, kozarce in stekleno posodo operite tako, da se ne dotika med seboj. Prav tako jih perite pri temperaturi, ki ni višja od 65 stopinj Celzija, saj lahko tudi prevelika temperaturna razlika privede do poškodb stekla.

Pri pomivanju slednjih se pogosto zgodi, da v njih ostane del pomivalnega sredstva, saj med splakovanjem voda ne more doseči celotne notranjosti. Po strojnem pranju steklenice in karafe še enkrat temeljito operite z mlačno vodo, da odstranite morebitne ostanke detergenta. 

Trda voda

Za nastale madeže je sploh v Sloveniji pogosto kriva voda, ki je na večjem delu države precej trda. Da bi preprečili bele lise in nastanek madežev tako na steklu kot na posodi, redno dodajajte sredstvo za sijaj. V pomivalni stroj pa od časa do časa vstavite čistilo za pralne stroje, ki bo očistilo šobe in odstranilo sledi vodnega kamna. Preverjajte tudi, da je v pomivalnem stroju zadostna količina soli, ki prav tako prepreči nastajanje vodnega kamna in izpira morebitne nečistoče. Vsekakor je dobro poseči po pralnih tabletah, s funkcijo tri v enem, v katerih so združeni detergent, sredstvo za sijaj in sol.