Aronija

Drobne črne jagode so bombe koristnih snovi

Mare Koren
4. 9. 2021, 19.46
Deli članek:

Prišel je čas, ko je dozorela tudi aronija. Pri nas so drobni črni sadeži že dobro poznani, a marsikdo še ni poučen o vseh njihovih koristih. Aronija odlično ohranja zdravje sečil, pozitivno učinkuje na prebavo ter je v pomoč pri sladkorni bolezni.

Dreamstime
Zaradi številnih antioksidantov aronija pomaga pri hitrejšem obnavljanju celic in je nepogrešljiv naravni dodatek pri zdravljenju rakastih bolezni

Poznamo jo kot nizek grmiček s črnimi plodovi in že od nekdaj ji pripisujejo veliko zdravilno moč. K nam je prišla iz Severne Amerike, kjer so jo gojili že stari Indijanci, predvsem v zdravilne namene, pa tudi zaradi izjemne prehranske moči. Danes ji pripisujejo tudi moč upočasnjevanja staranja.

Bogastvo vitaminov in bioaktivnih snovi

Črnoplodno aronijo poznamo po veliki vsebnosti barvil antocianinov, vitaminov, mineralov in drugih pomembnih bioaktivnih snovi. Sestavine aronije so koristne pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj, na primer bolezni ožilja, neustreznega krvnega tlaka, arterioskleroze, želodčnih težav, migrene; aronija dobro vpliva na delovanje črevesja, izboljšuje krvno sliko, krepi imunski sistem, povečuje elastičnost kože in še bi lahko naštevali. Na tržišču je na voljo veliko izdelkov iz plodov in soka aronije. Na prodajnih policah pogosto najdemo marmelade, džeme, vitaminske napitke, prehranska dopolnila in izdelke za nego kože. Antocianini v aroniji ji dajejo temno barvo, nekateri pa vsebujejo tudi flavonoidne snovi, ki telesne celice varujejo pred poškodbami in degeneracijo. Biofenoli pospešujejo celjenje ran in odstranjujejo strupene snovi iz telesa, uravnavajo krvni tlak in povečujejo elastičnost ožilja. Karotenoidi ščitijo celice pred poškodbami, preprečujejo nastanek sive mrene in varujejo kožo pred sončnimi opeklinami.

Dreamstime
Priporočena dnevna mera sveže iztisnjenega soka je 50 ml.*

Grmičke aronije lahko posadite jeseni, tako bodo na pomlad že začeli odganjati. V maju bodo bujno zacveteli, konec avgusta pa boste že uživali v plodovih.

Desetkrat več vitamina C kot v tropskem sadju

Črni plodovi so tako prava bomba koristnih snovi za telo. Poleg velikih količin vitamina A so prava zakladnica vitamina C, tega je do desetkrat več kot v tropskem sadju, ter vitaminov skupine B. Med minerali izstopajo predvsem kalij, kalcij, železo, mangan in jod. Sveže iztisnjenega soka naj bi zaradi koncentriranosti dnevno zaužili največ 50 ml.

Za zdravje sečil

Aronija sečila varuje pred okužbami. V času okužb se sicer po navadi priporoča uživanje brusnic, a raziskave kažejo, da so jagode aronije kar desetkrat učinkovitejše zaradi kininske kisline, ki dokazano preprečuje okužbe. Aronija je učinkovita tudi pri zmanjševanju razmnoževanja mikroorganizmov oziroma bakterij, vključno z Escherichia coli.