Recepti

Vsestranski in okusni paradižnik: kako porabiti ves pridelek?

Zoran Franc
4. 9. 2021, 10.20
Posodobljeno: 4. 9. 2021, 11.07
Deli članek:

Na vrtovih te dni zorijo veliki, majhni, okrogli in podolgovati sadeži paradižnika vseh barv in sort. Paradižnik je končno na vrhuncu svoje zrelosti, a morda kdo ne ve, kako ga porabiti.

R.K.
Paradižnik je končno na vrhuncu svoje zrelosti.

Pripravili smo vam nekaj preprostih, a uporabnih receptov s paradižnikom; v okusu tega zdravega sadeža boste lahko uživali tudi pozimi. Gre predvsem za nezapletene recepte, ki zagotavljajo dobro jed in so primerni za vse stopnje kuharske izurjenosti.

Paradižnikova omaka za testenine

ARHIV
paradižnikova omaka s čilijem

Sestavine: 1 kg paradižnika, 2 čebuli, 10 žlic masla, žlička soli. 

Priprava: Paradižnike operemo in blanširamo v kropu. Nato jih olupimo in narežemo na koščke. Čebulo olupimo, odrežemo pecelj in koreninski nastavek ter prerežemo na pol. Na srednje močan ogenj pristavimo lonec, dodamo maslo in počakamo, da se stopi. Nato dodamo paradižnik in čebulo v kosu ter solimo. Ko paradižnik zavre, zmanjšamo plin in kuhamo, dokler tekočina povsem ne povre, v loncu pa ostaneta samo še maslo in razpuščen paradižnik, kar traja približno 45 minut. Omako nato uporabimo ali pa ohladimo in shranimo v sterilizirane kozarce ter na hladno in temno mesto.

Ajvar

Sestavine: 3 kg še nedozorelih paradižnikov, 1 kg paprike, 1 kg čebule, 2 dl kisa za vlaganje, 3 dl olja, žlica sladkorja, žlica soli, 300 g gorčice, poper v zrnju, 5 pekočih feferonov (po želji), olje za zalivanje.

Priprava: Vso zelenjavo operemo in očistimo. Paradižnik, papriko in čebulo nato grobo narežemo ali zmeljemo ter damo v velik lonec, v katerega smo že prej dali olje, kis, sladkor in sol. Segrevamo do vretja, nato pa dušimo na srednje močnem ognju, dokler zelenjava ne upade. Pol ure pred koncem dodamo strt česen, sesekljane feferone in celi poper, po okusu solimo ali sladkamo ter vmešamo gorčico. Nato še vroče nadevamo v kozarce in zapremo. Shranimo pod debelo odejo čez noč, da se kozarci povsem ohladijo, nato na temno in hladno mesto.

Sušenje paradižnikov

dreamstime
sušeni paradižnik

Sestavine: manjši plodovi z malo semeni, ki so mesnati.

Priprava: Paradižnike prerežemo na pol in jih obrnemo s prerezano stranjo navzgor. Če jih sušimo na soncu, jih tam pustimo tri dni. Če bomo uporabili pečico, jo nastavimo na 50 stopinj Celzija. V nekaj urah (oziroma po treh dneh sušenja na soncu) delno posušene paradižnike stisnemo skupaj, da izravnamo navznoter zvite robove. Tako se bodo hitreje posušili. Če jih sušimo na soncu, bodo potrebovali približno teden dni, v pečici dan ali dva. Mehkejše shranimo v kozarec, dodamo začimbe (origano, majaron, česen) in prilijemo olje. Stresamo, da se umaknejo zračni mehurčki. Suhe paradižnike shranimo v platneno vrečko.

Pesto iz suhih in svežih paradižnikov

dreamstime
paradižnikov pesto

Sestavine: 100 g suhih paradižnikov, 500 g svežega paradižnika, 50 g pinjol, 30 g zdrobljene pistacije, 70 g parmezana, 2 stroka česna, 2 žlici sesekljanega peteršilja, pol žličke šetraja, sol, poper, olivno olje.

Priprava: Suhe paradižnike narežemo na tanke rezance in jih za deset minut vržemo v krop. Po petih minutah dodamo še pistacijo. Nato precedimo in ohladimo. Sveže paradižnike narežemo na kocke, v ponvi na hitro popražimo pinjole. V sekljalnik stresemo vse sestavine razen svežega paradižnika in naribanega parmezana. Če je zmes presuha, dodamo žlico svežega paradižnika in dolijemo olje. Zmleto pretresemo v večjo skledo, dodamo svež paradižnik in parmezan ter dobro premešamo. Pokusimo in po potrebi dosolimo ter dodamo olje. Tako pripravljen pesto shranimo v sterilne kozarce za vlaganje ter na temno in hladno mesto. Uporabljamo za pripravo testeninskih omak, žar omak, pic, dodajamo k solatam.

Klasična paradižnikova juha

Dreamstime
Kot juha ali v solati, hladni ali topli – vedno teknejo.

Sestavine: 1 čebula, 2 stroka česna, 6 velikih paradižnikov, 20 g masla, sveža bazilika, sol, poper, sladkor, provansalske začimbe.

Priprava: Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Paradižnik operemo in narežemo na manjše kocke. Čebulo stresemo v lonec, v katerem smo razpustili maslo, in zlato prepražimo. Dodamo paradižnik in drobno sesekljan česen ter kuhamo deset minut, nato zalijemo s 7 dl vode. Kuhamo nadaljnjih 20 minut ter po okusu solimo in popramo oziroma dodamo druge začimbe. Na koncu okrasimo z nastrganimi listi bazilike. Postrežemo s kruhom, vkuhanim rižem in po želji naribanim parmezanom.

Paradižnikova marmelada

dreamstime
paradižnikova marmelada

Sestavine: 1,5 kg paradižnika, 100 g sladkorja, 2 žlici limoninega soka, žlica ingverja v prahu, žlička mlete kumine, dober ščepec cimeta, ščepec zdrobljenih klinčkov, žlička soli in čili feferon (po želji).

Priprava: Paradižnik drobno narežemo in damo v večji lonec, dodamo preostale sestavine in kuhamo na srednje močnem ognju. Med kuhanjem večkrat premešamo. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in kuhamo še približno uro, dokler zmes ne začne dobivati marmeladnih lastnosti oziroma odvečna voda ne povre. Še vroče shranimo v sterilizirane kozarce in jih pokrijemo z debelo odejo, da se počasi ohladijo. Marmelado uporabimo pri pripravi slastnih burgerjev, zelo okusna je pri mesnih jedeh kot priloga ali pomaka. Poda se tudi k pire krompirju ali pa jo preprosto namažite na kruh.

arhiv
Zdaj je njegov čas.