Vpadli v studio

Po izpadu protestnikov teh pred RTV Slovenija več ni

R.T./STA
4. 9. 2021, 10.43
Posodobljeno: 4. 9. 2021, 12.33
Deli članek:

Poteza je očitno sodu izbila dno.

Bobo
Incident na TV Slovenija

Nasprotniki cepljenja, ki so mesec dni protestirali pred stavbo Radiotelevizije Slovenija, so včeraj vdrli v njen studio in zahtevali, da predstavijo njihovo resnico o neobstoju covida-19. Bilo jih je približno dvajset, zaščitnih mask niso nosili. Med njimi je bil tudi vodja gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS) Ladislav Troha.

Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije sta obsodila napad na RTV.

Protestnike so iz stavbe na koncu odstranili policisti. Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil; zoper kršitelje bodo ukrepali skladno z zakonodajo. Voditeljica Odmevov Rosvita Pesek je danes sporočila, da protestnikov po »sinočnjem sramotnem vdoru v studio« pred stavbo Radiotelevizije Slovenija več ni, za kar so si prizadevali kar nekaj časa.

Odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič je sicer že včeraj sporočila, da so na razmere pred stavbo opozarjali od maja. Protestniki so nadlegovali zaposlene in goste, za prijave pa na policiji do včeraj niso imeli posluha.

Svoboda izražanja

Vdor v poslopje RTV Slovenija ali katerokoli drugo javno zgradbo po besedah predsednika vlade Janeza Janše nima nobene povezave s svobodo izražanja. "Je nasilje nad to svobodo. Storiti je treba vse, da se vsako samovoljno in nasilno prilaščanje javnega prostora in grožnje obsodi in kaznuje z enakimi vatli vedno in povsod," je zapisal na Twitterju.

Ob današnjem zapisu na Twitterju je Janša objavil štiri fotografije. Ena je s petkovega vdora v prostore RTV Slovenija, druga s protesta na seji programskega sveta RTV Slovenija pred leti, ter fotografiji s protestov v Ljubljani in Kopru.

Ob zapisu je Janša na svojem profilu poobjavil več drugih zapisov. Med drugim je poobjavil tvit vodje poslanske skupine SMC Gregorja Periča, ki je zapisal, da se je začelo z motorko pred državnim zborom, nadaljevalo z napadi na poslance, zaposlene, sedaj pa z vdorom v RTV Slovenija, kar da najostreje obsoja.

Zaostritev kazenske zakonodaje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je obsodil petkov vdor. Takšno dogajanje je plod tega, kar spodbujajo eden izmed vidnejših petkovih protestnikov Jaša Jenull, preboldski ravnatelj ter oddaja Tarča na TV Slovenija, je zapisal na Twitterju.

Po Hojsovi oceni je zaradi takšnega dogajanja nujno zaostriti kazensko zakonodajo in zakon o javnem redu in miru.