Za kaj jih porabljamo

Novi boni pridejo prav za ...

J.P./STA
5. 9. 2021, 09.58
Posodobljeno: 5. 9. 2021, 10.03
Deli članek:

T. i. bone 21 so v skladu z interventnim zakonom za turizem in povezane panoge iz letošnjega julija prejeli vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij, unovčiti pa jih je mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture.

Bobo
Od tistih, ki so bili porabljeni za kulturo, jih je bilo več kot dve tretjini namenjenih za nakup učbenikov in delovnih zvezkov.

Država je izdala za skupaj približno 185 milijonov evrov bonov 21, od začetka njihovega unovčevanja 16. julija do konca avgusta pa je bila porabljena dobra petina tega zneska. Unovčenih je bilo 551.594 oz. 27 odstotkov bonov v skupni vrednosti 38,8 milijona evrov oz. 21 odstotkov, so pojasnili na Finančni upravi RS (Furs).

Po teh podatkih je vsak mesec v povprečju unovčenih več kot 10.000 bonov na dan, v zadnjih dneh avgusta se je ta številka gibala celo nad 15.000.

Odrasli so prejeli dobroimetje v informacijskem sistemu finančne uprave v višini 100 evrov, mladoletni pa 50 evrov.

V času poletnih počitnic se je večina imetnikov bonov 21 odločila za koriščenje turistične storitve. Od doslej unovčenih jih je bilo namreč v tej panogi unovčenih 41 odstotkov, največ v vikendu med 14. in 15. avgustom ter v vikendu med 21. in 22. avgustom.

Sledijo gostinstvo s 36 odstotki doslej unovčenih bonov, kultura s 17 odstotki ter šport s šestimi odstotki. Od bonov za kulturo jih je bilo več kot dve tretjini namenjenih za nakup učbenikov in delovnih zvezkov, so opozorili na Fursu. Večina knjigarn je sicer določila najnižji možni znesek koriščenja bona, denimo pri 50 evrih.

Kar nekaj Slovencev ima tudi še neizkoriščene turistične bone, ki jih je država razdelila prebivalcem pred lanskim poletjem na podlagi tretjega protikoronskega zakona, koristiti pa jih je mogoče le za plačilo prenočišča oz. prenočišča z zajtrkom.

Od 19. junija 2020 do konca letošnjega avgusta je bilo teh bonov unovčenih 1.351.682 oz. 66 odstotkov v skupni vrednosti 190,5 milijona evrov. To pomeni, da je doslej izkoriščenega šele 53 odstotkov zneska, ki ga je država lani namenila kot obliko pomoči turistični panogi.

Lani so morali zaradi epidemije covida-19 nastanitveni turistični obrati vrata zapreti že spomladi, nato pa so poleti znova sprejeli goste in delovali skoraj do konca oktobra. Do njihovega ponovnega zaprtja je pripeljal drugi val epidemije, postopoma pa so lahko znova začeli obratovati konec letošnjega aprila.

Obe vrsti bonov je mogoče prenašati med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, izkoristiti pa jih je mogoče le še do konca tega leta.