Alexanda Kotey

Eden od Beatlov Islamske države priznal, da je usmrčeval in mučil

R.T.
3. 9. 2021, 07.46
Posodobljeno: 3. 9. 2021, 07.51
Deli članek:

Pripadnik Islamske države, eden od tako imenovanih Beatlov, je priznal krivdo v primeru usmrtitve štirih ameriških ujetnikov.

Profimedia
Alexanda Kotey

37-letni Alexanda Kotey po včerajšnjem priznanju na zveznem sodišču v Virginiji ne bo obsojen na smrtno kazen – taki so namreč pogoji njegove izročitve, saj gre za nekdanjega državljana Združenega kraljestva. Brez državljanstva je ostal zaradi članstva v teroristični skupini. Tako mu grozi dosmrtna zaporna kazen brez možnosti pogojnega izpusta.

Profimedia
Alexanda Kotey

Kotey in El Shafee Elsheikh sta v roke kurdskih borcev padla leta 2018 v Siriji. Bila sta prepoznana kot člana Beatlov, celice Islamske države, ki so jih tvorili štirje angleško govoreči džihadisti. Obema očitajo, da sta odgovorna za smrti novinarjem Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa, kakor tudi humanitarnih delavcev Petra Kassiga in Kayle Mueller. Kotey in Elsheikh naj bi nadzorovala objekt, v katerem so zadrževali ujetnike, in jih fizično in psihično mučila.

Kotey se je sicer med prvotnim zaslišanjem oktobra lani razglasil za nedolžnega. Zdaj je odločen, da bo sodeloval z vlado Združenih držav Amerike in ji nudil vse potrebne informacije.

Štirje Beatli

Teroristi so Foleyja obglavili avgusta 2014 – bil je prvi Američan, ki so ga obglavili pripadniki Islamske države. Posnetek so v svet poslali tri tedne pozneje. Kassiga so objavili novembra istega leta, čeprav se je v ujetništvu spreobrnil v islam. Muellerjevo naj bi glavi Islamske države Abu Bakru Al Bagdadiju poklonili kot spolno služnjo, umrla pa naj bi, tako skrajneži, v zračnem napadu na Rako februarja 2015. Združene države Amerike po drugi strani menijo, da jo je do smrti potolkel kar Al Bagdadi.

Kaj pa preostala dva Beatla? Aine Davis gine v turškem zaporu, Mohamed Emwazi, znan tudi kot Jihadi John, pa je kruti konec storil v ameriškem zračnem napadu novembra 2015.