Gospodarstvo

»Zavarovalnice lahko pomembno prispevajo k okrevanju gospodarstva po pandemiji«

nn
2. 9. 2021, 22.29
Posodobljeno: 2. 9. 2021, 22.37
Deli članek:

1. in 2. septembra je na Bledu potekal 16. Strateški forum Bled z osrednjo temo Prihodnost Evrope, na katerem so ob vodilnih predstavnikih zasebnega in javnega sektorja iz številnih držav sodelovali tudi nekateri vodilni menedžerji iz Generali CEE Holdinga.

Promocijsko gradivo
Miroslav Singer: "»Zavarovalnice lahko pomembno prispevajo k okrevanju gospodarstva po pandemiji".
O prihodnosti Evrope je v okviru panela »Okrevanje po epidemiji: priložnosti za boljši jutri?« spregovoril tudi Miroslav Singer, direktor za institucionalne odnose in glavni ekonomist Generali CEE Holding.

Sodelovali so v strateškem dialogu o težavah, s katerimi se sooča sodobna družba v Evropi, izmenjali mnenja in skupaj z ostalimi udeleženci iskali inovativne rešitve za sedanje in prihodnje izzive. Forum je bil obarvan tudi s tematiko še vedno prisotne pandemije covida-19, ki nas je kot družbo postavila pred številne nove izzive. 

O izzivih, ki jih pred nas postavlja pandemija covida-19, in o okrevanju po pandemiji, ki lahko predstavlja tudi odskočno desko pri ustvarjanju boljše skupne prihodnosti, so razpravljali udeleženci panela »Okrevanje po epidemiji: priložnost za boljši jutri?«. Na njem je skupaj z uglednimi domačimi in mednarodnimi sogovorci mnenja in poglede izmenjal tudi Miroslav Singer, direktor za institucionalne odnose in glavni ekonomist Generali CEE Holding. Udeleženci so razpravljali o priložnostih, ki jih sredstva za okrevanje po pandemiji prinašajo Evropi, in o omejitvah, ki izhajajo iz fiskalnih pravil. Dotaknili so se tudi zavez o zeleni in digitalni preobrazbi na ravni EU. V svojem nastopu je Singer poudaril predvsem sledeče: »Pandemija covida-19 nas je spodbudila, da bistveno pospešimo proces digitalizacije in razširimo načine komuniciranja z deležniki. Vse to je prineslo korenite spremembe v delovanju gospodarstva in družbe, ki se jim bomo morali vsi prilagoditi.«

V razpravi se je dotaknil tudi vloge zavarovalnic pri gospodarskem okrevanju po pandemiji in dejal, da bi zavarovalnice morale nastopiti kot akter, ki bo zapolnil vrzel pri dolgoročnem financiranju, do katere bo prišlo zaradi kvalitativno in kvantitativno nezadostnih bančnih in javnih sredstev. »Zavarovalnice so trenutno omejene pri naložbi presežnih sredstev, zaradi česar bi bilo potrebno razširiti regulativni okvir,« je zaključil.

Konference sta se udeležila še dva vodilna predstavnika Generali CEE Holding: Gregor Pilgram, direktor prodaje pri Generali CEE Holding B.V. in generalni direktor v Avstriji, in Vanja Hrovat, predsednica uprave zavarovalnice Generali Slovenija, ki sta se ob zaključku razprave strinjala: »Pomembno je doseči soglasje o strategiji izhoda iz krize in prihodnosti Evrope. Ključno je povezovanje različnih evropskih institucij in institucionalnih investitorjev, tudi zavarovalnic, pri naslavljanju izzivov na ključnih področjih, kot so digitalizacija, podnebne spremembe, zelen in trajnostni razvoj, ter podpreti reforme, ki bi izboljšale življenja ljudi. To je naša skupna odgovornost.«

---
Miroslav Singer sodi med najpomembnejše češke ekonomiste. Pred imenovanjem v upravni odbor Češke narodne banke leta 2001 je zasedal višje vodstvene položaje v skupini Expandia (finance in industrija) in PricewaterhouseCoopers (svetovanje pri prestrukturiranju). Med letoma 2005 in 2010 je bil viceguverner, med letoma 2010 in 2016 pa guverner Češke narodne banke. Od januarja 2017 zaseda mesto direktorja za institucionalne odnose in je glavni ekonomist družbe Generali CEE Holding, odgovoren za Avstrijo, Srednjo in vzhodno Evropo in Rusijo, od januarja 2018 pa tudi član izvršnega odbora. Deluje v nadzornih odborih zavarovalnic Generali, tj. kot predsednik odbora pri Generali Česká pojišťovna (Češka) in Poisťovňa Generali (Slovaška). Prav tako zaseda mesto podpredsednika nadzornega odbora banke Moneta Money Bank. Med drugimi prestižnimi priznanji mu je leta 2014 revija Banker – Skupina Financial Times podelila naziv »Central Banker of the Year in Europe«.