Obsodba

Oče desetih otrok okradel 86-letno ženico

Boris Blaić / Dolenjski list
2. 9. 2021, 20.00
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 13.05
Deli članek:

Novomeško sodišče je 51-letnega očeta desetih otrok Darjana Hudorovca zaradi drzne tatvine – okradel je nemočno ženico – obsodilo na leto in pol zapora. Predrznega tatu so po dejanju že v bližini okradene ženske prijeli njen sin, vnuk in sosed.

Dolenjski list
Darjan Hudorovac je bil zaradi drzne tatvine obsojen na leto in pol zapora.

Bilo je nekaj dni pred novim letom, ko je okoli 20. ure nekdo potrkal na vrata domovanja 86-letne ženske z Otočca. Gospa je bila takrat že v postelji, a je šla vseeno odpret.

Pred vrati je stal neznani moški. Nič ni rekel, le odrinil je slabotno ženico in se z odločnimi koraki napotil v njeno spalnico. Tam je dvignil vzmetnico, izpod nje vzel usnjeno torbico, v kateri je bilo kakih 700 evrov gotovine, in odšel iz hiše.

Ujet 200 metrov od hiše

Vse se je odvijalo zelo hitro. Ženska je na pomoč poklicala sina, ki je bil v sosednji sobi. Ko je prišel v mamino spalnico, je le še v hrbet videl moškega, ki je z njeno torbico v roki zapuščal sobo in odhajal iz hiše. Takoj je poklical brata, ki živi v bližnji hiši, in mu povedal, kaj se je zgodilo. Brat je s svojim sinom stekel iz hiše, nato pa so se skupaj s sosedom, ki je zaradi prižgane senzorske luči ravno stopil iz hiše, pognali za neznancem. Ujeli so ga kakih 200 metrov od mamine hiše in ga zadržali do prihoda policije. Moškega so dobro poznali; bil je Darjan Hudorovac iz bližnjega romskega naselja.

Darjana so dobro poznali tudi policisti, saj je bil v preteklosti že večkrat obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj, v glavnem tatvin. Kmalu po prihodu policistov je nekdo opazil, da se je na okenski polici 86-letne ženske pojavila njena torbica, seveda brez denarja.
Hudorovac se je zagovarjal, da se je tistega večera vračal peš domov, da je res hodil mimo oškodovankine hiše, a da ni bil on tisti, ki jo je okradel. Malo pred tem, ko so ga zalotili v bližini njene hiše, naj bi po njegovem pripovedovanju od tam odpeljal neki avtomobil.

A avtomobila ni ne videl ne slišal nobeden izmed sosedov in Hudorovactudi policistov ni prepričal. Še posebno ker je oškodovankin sin, tisti, ki živi z njo, povedal, da je Hudorovca v preteklih dveh tednih dvakrat zalotil v mamini spalnici. Tja je obakrat prišel skozi odklenjena vrata, ko je bila mama že v postelji. Obakrat mu je rekel, naj odide, in ker je res odšel ter ni pri tem nič odnesel, o tem ni obvestil ne policije ne brata. O tem, da je Hudorovac dobro poznal hišo oškodovanke, navsezadnje priča izpovedba okradene ženice, ki sicer prejema okoli 200 evrov pokojnine. Kot je povedala, je natanko vedel, kam mora iti, da bo prišel do njene spalnice, in kje ima skrito torbico s težko prihranjenim denarjem.

Na torbici biološke sledi 

Preiskavo je nekoliko zapletla le ukradena torbica, ki se je v času, ko so Hudorovca že prijeli, nekako pojavila na okenski polici spalnice. V kriminalistični preiskavi, ki je sledila, se je izkazalo, da je torbico tja najverjetneje odložil Darjanov pomagač, ki mu jo je ta predal ob izhodu iz hiše. Pri Hudorovcu namreč niso našli ukradenega denarja, so pa zato forenziki pri pregledu oškodovankine torbice na njej našli biološke sledi, o katerih so podali mnenje, da zelo verjetno pripadajo Darjanu Hudorovcu.

To je bilo dovolj, da je novomeško okrožno sodišče 51-letnega očeta desetih otrok spoznalo za krivega in mu prisodilo kazen eno leto in šest mesecev zapora.