"Pandemija še ni končana," je danes sodržavljane posvaril norveški minister za zdravje Bent Hoie in jim sporočil, da za začetek avgusta načrtovane odprave skoraj vseh protikoronskih ukrepov še ne bo. Odločitev je po njegovih besedah posledica skrbi zaradi dogajanja okoli različice delta v nekaterih evropskih državah, tudi državah z večjim deležem cepljenih proti covidu-19 kot na Norveškem. Kot primer je navedel Veliko Britanijo in Nizozemsko.

Norveška vlada naj bi novo odločitev glede protikoronskih ukrepov po novem sprejela sredi avgusta. "Menim, da bomo v celoti odprti to jesen, a za to se mora cepiti več ljudi," je ob tem poudarila norveška premierka Erna Solberg.

Na Norveškem je sicer vsaj prvi odmerek cepiva proti covidu-19 doslej prejelo skoraj 80 odstotkov odraslih. V državi s 5,4 milijona ljudi cepijo samo z mRNA cepivi podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna. Doslej so v državi potrdili 136.369 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 799 covidnih bolnikov.

Strm upad

Na Nizozemskem medtem po zaostritvi pravil glede nočnega obratovanja lokalov beležijo strm upad novih okužb, a hkrati porast covidnih bolnikov v bolnišnicah. V zadnjih 24 urah so potrdili 3513 novih okužb, kar je skoraj 500 manj kot dan prej. V zadnjih tednih se je število pozitivnih testov na novi koronavirus po podatkih nizozemskega inštituta za zdravje in okolje (RIVM) zmanjšalo za skoraj 50 odstotkov. Razlog naj bi bili predvsem strožji epidemiološki ukrepi, predvsem v nočnih lokalih in diskotekah.

Se pa v nizozemskih bolnišnicah povečuje število covidnih bolnikov. Trenutno se tam zdravi 629 bolnikov, kar je 13 več kot dan prej. V zadnjih sedmih dneh so povprečno na dan zabeležili štiri smrti zaradi covida-19, teden prej dve. Na Nizozemskem so bili priča skokovitemu porastu okužb z novim koronavirusom po odpravi večine protikoronskih ukrepov, zato je nizozemska vlada 10. julija sprejela nove ukrepe in zelo omejila predvsem nočno življenje.