Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so aplikacijo za preverjanje pogojev PCT od petka, ko je bila objavljena in tudi umaknjena, po navedbah zadnjih dni nadgrajevali. A, kot je danes pojasnil strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ Anže Kavšekso od takrat razvili novo aplikacijo, ki je že v fazi testiranja.

Petkova objava aplikacije je bila po njegovih besedah posledica tega, da je bil dan prej objavljen vladni odlok, ki je predvideval preverjanje PCT pogojev. "Mi samo izpolnjujemo zahteve, kar moramo narediti. V primeru odloka je bila želja, da se pripravi aplikacija tudi za uporabnike in to smo naredili," je povedal. Kdaj so na NIJZ prejeli zahtevo za vzpostavitev aplikacije za uporabnike, Kavšek ne ve, a je bila ta aplikacija ustvarjena že prej, saj jo na mejnih prehodih uporablja policija. Glede na odziv informacijske pooblaščenke so nato nemudoma ukrepali in dostop do nje onemogočili, še isti dan pa so začeli pripravljati novo aplikacijo, ki bo anonimna in zadostila pravnim podlagam.

Nova arhitektura

"Glede zahteve za anonimnost vseh podatkov mora imeti nova aplikacija popolnoma novo arhitekturo in pristop, ki omogoča preverjanje PCT potrdil," je povedal in dodal, da so jo danes začeli tudi testirati. Ob tem so zaznali nekaj težav, ker pa njihova odprava ni odvisna le od NIJZ, Kavšek težko napoveduje, kdaj bo aplikacija popolnoma dostopna.

Nova aplikacija bo za razliko od petkove popolnoma anonimizirana in bo pokazala le, ali posameznik izpolnjuje pogoje ali ne. Sicer pa so aplikacijo nadgradili z izmenjavo pravil EU, tako bodo slovenska pravila dosegljiva tudi drugim aplikacijam, pravila drugih držav pa bodo dosegljiva slovenski aplikaciji. Zagotovil je, da si prizadevajo, da bo aplikacija delovala brezhibno na čim več različnih napravah, zato je njeno testiranje ključnega pomena.

Brez shranjevanja

Sicer pa je zanikal, da bi nova aplikacija omogočala tudi vpogled, ali je bila posamezna QR koda v kratkem uporabljena še kje drugje. Kot je pojasnil, aplikacija ne omogoča shranjevanja nobenih podatkov. Prav tako ni bilo mogoče v petek objavljeni aplikaciji le zakriti podatkov, ki se ne bi smeli prikazovati, saj po Kavškovih besedah aplikacija ni bila ustvarjena na tak način.

Tistim, ki so aplikacijo v petek že naložili na svoje mobilne telefone, ta še vedno deluje. "Aplikacijo smo umaknili s spleta, nemogoče da bi jo umaknili z naprav," je dejal Kavšek in vsem tem posameznikom sporočil, da je v izdelavi nova aplikacija, ki bo anonimna in bo v skladu s predpisi.