Zadnji rezultati s terena

V Sloveniji močno prevladuje delta, a naokoli se plazi tudi delta plus

S.R.
28. 7. 2021, 17.10
Posodobljeno: 28. 7. 2021, 18.03
Deli članek:

V Sloveniji je že zakraljevala delta različica sars-cov-2, ki je glede na rezultate sekvenciranja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) prisotna v približno 90 odstotkih primerov.

Profimedia
Največ vzorce je bilo odvzetih v osrednjeslovenski regiji.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) je danes objavil poročilo sekvenciranja vzorcev virusnih različic sars-cov-2, vzetih med 12. in 18. julijem, torej iz obdobja pred dobrim tednom dni. Kar zadeva posamezna območja znotraj države, je bilo 60 odstotkov vzorcev vzetih v osrednjeslovenski regiji, 11 odstotkov v goriški, devet v posavski, šest v jugovzhodni in obalno-kraški, trije v gorenjski ter en ostotek v zasavski, primorsko-notranjski in savinjski regiji. Trije vzorci so pripadali osebam, ki imajo stalno prebivališče v tujini, so še pojasnili pri IMI.

IMI
Razporeditev posameznih genetskih različic, opredeljenih s sekvenciranjem celotnega genoma iz vzorcev, vključenih v presejalno sekveniranje. (v absolutnih številkah).

Rezultati sekvenciranja so pokazali, da gre pri kar 139 vzorcih oziroma 90 odstotkih za delta različico sars-cov-2. Delta različico so sicer doslej potrdili pri 393 osebah, v osrednjeslovenski regiji pa se je v zadnjem sekvenciranju znašla tudi ena oseba, okužena z različico delta plus. Število okuženih s to različico, ki jih je zajelo sekvenciranje, je tako naraslo na sedem.

IMI
Naraščanje deleža različice delta med vzorci, vključenimi v presejalno sekveniranje.

Angleška različica se je umaknila

Alfa različico, pred meseci znano kot angleška različica, so v tem presejalnem obdobju potrdili v 13 vzorcih ali osmih odstotkih vseh odvzetih vzorcev. Različice beta ali južnoafriške različice v tem obdobju niso zaznali. Enako velja za gamo oziroma brazilsko različico. Zaznali so tudi en primer različice jota, ki je razširjena zlasti v New Yorku v ZDA. Potrdili so jo pri osebi s stalnim prebivališčem v tujini.

IMI
Prikaz nekdanje prevlade alfa oziroma angleške različice.

Okužbe pri cepljenih

Sicer pa so v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje od 24. februarja do 18. julija sekvencirali tudi 251 genomov novega koronavirusa pri osebah, ki so se okužile po cepljenju. Gre za 122 oseb, cepljenih s cepivom Comirnaty (BioNTech/Pfizer), tri osebe, cepljene s cepivom Spikevax (Moderna), 123 oseb, cepljenih s cepivom Vaxzevria (AstraZeneca/Oxford) in tri osebe, cepljene s cepivom Janssen (Johnson & Johnson’s/Janssen). Pri vseh so bile za okužbo zaslužne različice, »ki so pogoste v Sloveniji v približno enakem deležu, kot se pojavljajo v ostali populaciji,« so še navedli.

IMI
Razporeditev posameznih genetskih različic, dokazanih v juniju in juliju 2021, opredeljenih s sekvenciranjem celotnega genoma.