Svet

Orban na kocko postavil 7 milijard evrov

S.R./STA
24. 7. 2021, 21.44
Posodobljeno: 24. 7. 2021, 21.49
Deli članek:

Madžarska bo sredstva iz sklada za okrevanje koristila le, če ne bo deležna pogojevanja Evropske komisije.

Reuters
Madžarska bo sprejela le dogovor, v katerem ji Evropska komisija ne bo vsilila pogojev.

Na Madžarskem je pred kratkim v veljavo stopil zakon, ki prepoveduje prikazovanje tem, povezanih z LGBTQ, mladoletnim. Budimpešta je zaradi zakona pod hudim pritiskom iz tujine, predvsem Bruslja. Madžarski premier Viktor Orban je ta teden napovedal referendum o tem vprašanju, madžarska vlada pa je sprejela odločitev, da ne bo koristila sredstev iz sklada EU za okrevanje, če bo to pogojeno z njenim odstopom od nedavno sprejetega zakona. 

Evropska komisija je zaradi zakona zoper Orbanovo vlado sprožila tožbo, češ da je diskriminatoren in da krši evropske vrednote strpnosti in svobode posameznika. Prav zdaj teče tudi postopek, v katerem Evropska komisija potrjuje načrte držav članic za okrevanje. Ti načrti so podlaga za koriščenje sredstev iz sklada EU za okrevanje po pandemiji. Madžarskega načrta Komisija še ni odobrila.

Kot piše v petkovem odloku Orbanove vlade, Komisija odlaga odobritev načrta "zaradi političnega zavračanja nacionalne zakonodaje o zaščiti otrok". Orban namreč trdi, da gre pri omenjenem zakonu za zaščito otrok. Madžarska bo sprejela le dogovor, v katerem ji Evropska komisija ne bo vsilila pogojev, ki za druge države članice ne veljajo, še piše v odloku. Iz sklada za okrevanje naj bi sicer Madžarski pripadlo okoli 7,2 milijarde evrov.