Prva je že v žepu

Prerokbe iz Amerike: deset medalj, od tega eno zlato

Robert Marin
24. 7. 2021, 19.30
Posodobljeno: 15. 11. 2023, 12.47
Deli članek:

Na poletni olimpijadi v Tokiu na Japonskem našo državo zastopa skupno 42 vrhunskih športnikov in dvanajstčlanska košarkarska reprezentanca s čudežnim dečkom Luko Dončićem na čelu. Kdo so favoriti za kolajne? Prvo imamo že v žepu, saj se Tadej Pogačar v Slovenijo vrača z bronom.

Revija Zvezde Lady
Naš glavni favorit za zlato v Tokiu je 22-letna Korošica, športna plezalka Janja Garnbret, ki v zadnjem obdobju kraljuje športnemu plezanju.

Od osamosvojitve so slovenski športniki in športnice na sedmih poletnih olimpijskih igrah (Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atene 2004, Peking 2008, London 2012 in Rio 2016) osvojili skupno 23 medalj, od tega pet zlatih, osem srebrnih in deset bronastih. Največ, po pet, so jih zbrali judoisti in veslači. Najbolj plodne pa so bile igre v Pekingu, ko je slovenska odprava osvojila pet kolajn, eno zlato in po dve srebrni ter bronasti.

Za prvi slovenski olimpijski odličji so poskrbeli blejski veslači, bronasti medalji so v Barceloni leta 1992 osvojili Iztok Čop in Denis Žvegelj v dvojcu ter Milan Janša, Sadik Mujkić, Sašo Mirjanič ter Janez Klemenčič v četvercu. Odtlej se slovenski športniki s poletnih olimpijskih iger nikoli niso vrnili brez vsaj dveh medalj. Prva odličja zlatega leska pa so se v rokah naših športnikov pojavila v Sydneyju leta 2000, ko so s konkurenco pometli strelec Rajmond Debevec ter veslača Čop in Luka Špik. Na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v brazilskem Riu leta 2016 je bila zlata judoistka Tina Trstenjak, kajakaš Peter Kauzer in jadralec Vasilij Žbogar sta si priborila srebrno medaljo, z bronom se je okitila judoistka Anemari Velenšekhttps://www.goldstore.si/hr/otkup/ so sicer poleg Debevca, Čopa, Špika in Trstenjakove na poletnih olimpijskih igrah osvojili še metalec kladiva Primož Kozmus v Pekingu leta 2008 in judoistka Urška Žolnir v Londonu 2012. Kdo so naši letošnji favoriti za medalje?

Profimedia
S srebrom naj bi se okitil tudi 21-letni štajerski orjak in metalec diska Kristjan Čeh, aktualni evropski prvak do 23-let, ki je lani prejel tudi priznanje za najobetavnejšega slovenskega športnika.

Edino zlato v športnem plezanju?

»Novinarski kolegi iz agencije Associated Press naši delegaciji 'prerokujejo' devet kolajn. Edino zlato naj bi osvojila športna plezalka Janja Garnbret. S srebrom naj bi se okitili metalec diska Kristjan Čeh, kolesar Tadej Pogačar in strelka Živa Dvoršak, z bronom pa judoistka Tina Trstenjak in kajakaši oziroma kanuisti Benjamin Savšek, Peter Kauzer, Eva Terčelj ter naveza Anja Osterman - Špela Ponomarenko Janić. Kauzer in Dvoršak sta za Američane sicer Slovaka, a sta seveda oba za zdaj še vedno Slovenca,« pojasnjuje Miha Andolšek s športnega dnevnika Ekipa. Luka Dončić naj bi se s soigralci po scenariju Associated Press domov vrnil praznih rok, družbo ZDA pa naj bi na zmagovalnem odru delali Španci in Avstralci.

»A napovedi so na koncu dneva prav to – napovedi. Kot vremenske napovedi. Včasih se uresničijo, spet drugič ne. Pred petimi leti je ista agencija napovedala, da bodo slovenski športniki na igrah v Riu osvojili eno samo kolajno, s srebrno naj bi se domov vrnila judoistka Tina Trstenjak. Na srečo se njihove napovedi niso uresničile, Trstenjakova je osvojila zlato, kolajne pa so si okoli vratu nadeli še Kauzer, Vasilij Žbogar in Anamari Velenšek,« opozarja Andolšek in zaključuje: »Tokrat ne bi imeli nič proti, če bi se uresničile napovedi ameriških kolegov in bi se Slovenija iz daljnega Tokia res vrnila z devetimi kolajnami. Mi bi zraven dodali še košarkarje. Da bo okroglih deset.« Andolšek bo moral danes sicer znova prešteti, saj je strelka Živa Dvoršak ostala pred vrati finala in na koncu z zračno puško na 10 metrov zasedla enajsto mesto.

Primož Lavre
Strelka Živa Dvoršak je danes zasedla 11. mesto, s čimer je izenačila svoj olimpijski dosežek iz Londona.

Babačić v košarki napoveduje »vsaj bron«

Slovenska košarkarska reprezentanca bo na svojih prvih olimpijskih igrah igrala v skupini C skupaj z Argentino, Japonsko in Španijo. Na stavnicah aktualni evropski prvaki z Luko Dončićem na čelu kotirajo visoko, stroka jih omenja med najboljšimi, ob ZDA, Španiji, Franciji, Avstraliji in Argentini, pri čemer izpostavlja našo dvomilijonsko majhnost v primerjavi z ostalimi favoriti. In pa čarovnije Dončića, ki ob ostarelem »kralju« LeBronu Jamesu postaja eden najbolj prepoznavnih in profitabilnih imen elitne severnoameriške lige.

Te dni je 22-letnik iz Dallas Mavericksov pristal celo na naslovnici igre NBA 2K22, čast, ki je v zadnjih letih doletela fenomene, kot so Kevin Durant, Stephen Curry, James Harden, Giannis ... »Glede naših košarkarjev imam dober občutek in napovedujem vsaj bron. Jasno je le to, da bodo v finalu ZDA, vsega ostalega še ne moremo predvideti,« meni panker, pesnik, pisatelj, novinar in velik ljubitelj košarke Esad Babačić. »Vsaj ena kolajna bo prišla še na kolesu, morda kar dve,« pa je Babačić odvrnil na vprašanje, na koga v naši odpravi še velja staviti.

Seznam favoritov se je začel z »Rogom« in »Pogom«

Zdaj je že znano, da so Američani pri Pogačarju za las zgrešili, a resnično za las. O srebrni kolajni je namreč odločal fotofiniš, Pogačarja pa so od drugega mesta ločili centimetri. V kolesarstvu sta bila naša nesporna aduta Primož Roglič, ki se bo ob cestni dirki pomeril še v kronometru, ter Pogačar, ki je pred dnevi še drugič zapored osvojil najprestižnejšo kolesarsko dirko na svetu, Tour de France, in to pred dopolnjenim 23. rojstnim dnem, kar ni uspelo še nikomur. Mladenič s Klanca pri Komendi, ki je po sili razmer oziroma epidemije zmagal Tour celo dvakrat v desetih mesecih, torej manj kot v letu dni, se je sicer že brez odličja na olimpijadi za vselej zapisal med velikane tega športa, danes pa si je opasal novo lovoriko. Kot je že pred dirko posvaril Andolšek, še ni bilo junaka, ki bi v istem letu osvojil Tour in zlato olimpijsko kolajno na cestni dirki. Dodal je sicer, da pa je bil »Pogačar kot Kovačičev Žare lepotec v zadnjem času vedno prvi ...,« a novinarjeve sanje so ostale mokre.

Profimedia
Slovenija si je veliko obetala od nastopa Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ki sta lani poskrbela za posebno zgodbo na Touru. Naši kolesarji se domov vračajo z bronom, ki ga je danes osvojil Pogačar.

A Andolšek je imel za optimizem utemeljene razloge, tako je pojasnil že pred dirko: »Trasa v Tokiu je dolga 234 kilometrov, pri tem pa bodo kolesarji napravili 5000 metrov 'višincev'. Brutalne številke, ki spominjajo na ardensko klasiko Liege–Bastogne–Liege. Lani jo je dobil Roglič, letos Pogačar. Tudi zato se praktično vsak seznam favoritov začne z 'Rogom' in 'Pogom'. Pa čeprav je pripravljenost obeh pod vprašanjem. Kakšne posledice je pustil Tour, oziroma v Rogličevem primeru padec na njem, je tisto ključno vprašanje, odgovor pa bo kot vedno dala cesta.«

Arsen Perić
Kajakaš Peter Kauzer je bil na zadnjih igrah v Riu srebrn, v Tokiu mu Američani pripisujejo bron.

Korošica, ki konkurenci pušča le drobtinice ...

Toda pozor, glavna slovenska kandidatka za najžlahtnejša odličja je 22-letna Janja Garnbret, ki jo je britanski CNN označil za »svetovni fenomen športnega plezanja«. In ker bo športno plezanje v Tokiu premierno olimpijska disciplina, ima mlada Korošica priložnost, da postane živa legenda. Kdo sploh je Janja Garnbret, šestkratna svetovna prvakinja, medijsko okronana nesporna kraljica športnega plezanja, ki ji tudi ameriški novinarji pripisujejo zlato?

»V zadnjih sezonah vlada športnemu plezanju, vmes pa za sprostitev spleza še na trboveljski dimnik. Pred dvema letoma je na svetovnem prvenstvu na Japonskem tekmicam prepustila le drobtinice. Zlata v težavnostnem plezanju, zlata v balvanskem plezanju in seveda zlata v kombinaciji. Dve leti kasneje kraljica oziroma v tem primeru cesarica, glede na to, da smo na Japonskem, prihaja po tisto, kar ji edino še manjka v kratki, a sladki karieri: zlato olimpijsko kolajno,« pojasnjuje Andolšek.

Profimedia
Judoistka Tina Trstenjak, ki ji novinarji Associated Press "prerokujejo" bron, bo v Tokiu v kategoriji do 63 kilogramov sicer branila zlato iz Ria.

Profimedia
Aktualnim evropskim prvakom v košarki panker, pesnik, pisatelj, novinar in velik ljubitelj košarke Esad Babačič napoveduje "najmanj bron".