Parada ponosa

FOTO: V Budimpešti na ulicah več tisoč ljudi

S.R./STA
24. 7. 2021, 19.01
Posodobljeno: 24. 7. 2021, 19.06
Deli članek:

V Budimpešti je na današnji paradi ponosa več tisoč ljudi podprlo skupnost LGBTQ in protestirali proti novemu madžarskemu zakonu, ki v veliki meri omejuje razpravo o vprašanjih, povezanih s to skupnostjo.

Profimedia
Parada ponosa v Budimpešti.

"To ni nič drugega kot diverzija, ki skuša državo raztrgati. To je provokacija zaradi volitev," je dejala ena od udeleženk današnjega dogodka, ki je sporni zakon označila za orodje kampanje. Zakon v šolah namreč prepoveduje izobraževalne programe, katerih namen je ozaveščanje glede skupnosti LGBTQ. Predvideva tudi prepoved knjig, filmov in drugih vsebin za otroke in najstnike, ki vključujejo spolne identitete, ki predstavljajo odklon od heteroseksualnosti, ter omembe možnosti spremembe spola.

Madžarski premier Viktor Orban, ki je na oblasti od leta 2010, postaja vse bolj radikalen v socialnih politikah, to radikalnost pa predstavlja kot boj za zaščito tradicionalnih krščanskih vrednot pred zahodnim liberalizmom. Evropska komisija je zaradi novega zakona, ki je začel veljati ta mesec, zoper Orbanovo vlado sprožila tožbo, češ da je diskriminatoren in da krši evropske vrednote strpnosti in svobode posameznika.

Profimedia
Parada ponosa v Budimpešti.

Organizatorji današnje parade ponosa so podpornike pozvali, naj se zoperstavijo sovraštvu in se uprejo poskusom ustrahovanja pripadnikov skupnosti LGBTQ. "Nedavna dogajanje je bilo za skupnost LGBTQ zelo zahtevno, boleče in zastrašujoče," so organizatorji sporočili v izjavi.

V ponedeljek je več kot 40 tujih kulturnih ustanov in veleposlaništev na Madžarskem, vključno z ZDA, Veliko Britanijo in Nemčijo, objavilo skupno izjavo v podporo paradi ponosa v Budimpešti.