Sloveniji prva kolajna

FOTO: Sijajni Pogačar po fotofinišu do brona!

S.R.
24. 7. 2021, 07.21
Posodobljeno: 24. 7. 2021, 11.51
Deli članek:

Vrhunec današnjega olimpijskega dne, vsaj kar zadeva slovenske nastope, je zagotovo kolesarska dirka, na kateri so se za odličja borili štirje Slovenci. Tadej Pogačar je po zaključnem trilerju osvojil bronasto medaljo, na dirki pa je slavil Ekvadorec Richard Carapaz.

Profimedia
O srebru in bronu je odločal fotofiniš.

Na dolgo pričakovanih olimpijskih igrah v Tokiu danes podeljujejo prve komplete medalj, oči Slovencev pa so bile v prvi vrsti uperjene v kolesarsko dirko, na kateri sta bila med glavnimi favoriti slovenska zvezdnika Tadej Pogačar in Primož Roglič. Na 234 kilometrov dolgi enodnevni in nepredvidljivi preizkušnji od Tokia do Oyame, ki sta jo zabelila še pripeka in visoka vlažnost, sta jima družbo delala še odlična Jan Tratnik in Jan Polanc.

Preizkušnjo je za razliko od drugih kolesarskih dirk, ki jih spremljamo med letom, potekala v znamenju majhnih ekip brez radijskih zvez, torej brez pomoči iz spremljevalnega vozila. Gre za verjetno najtežjo kolesarsko preizkušnjo na olimpijskih igrah doslej, na kateri seveda ne šteje samo prvo mesto, temveč  se kolesarji borijo tudi za srebro in bron. Na dirki je sicer sodelovalo 128 kolesarjev iz 58 držav.

Tempo ves čas narekoval Tratnik

Že na začetku, po vsega desetih kilometrih vožnje, je v ospredje pobegnilo osem kolesarjev, med katerimi sicer ni bilo favoritov. Glavnina, ki ji je večji del dirke tempo narekoval Slovenec Tratnik, jim je vestno sledila.

Slovenski asi so bili razen Rogliča, ki je nekoliko zaostal, v ugodnem položaju za zaključek dirke, a tudi Roglič, ki zagotovo še vedno čuti posledice grozljivega padca na touru, še ni bil v izgubljenem položaju. Dobrih 105 kilometrov pred koncem so Belgijcem in Slovencem v lovu za ubežniki na pomoč priskočili tudi Novozelandci. Sledil je manjši preplah, ko se je s težavami s kolesom soočal Polanc, a se je hitro znova približal glavnini. Prednost le še petih ubežnikov se je zmanjšala na dobrih osem minut, proti vrhu vzpona na Fudži Sanroku so nato močno napadli Italijani, a se je na spustu na čelo vrnil Tratnik, znova pa se mu je pridužil Polanc in ga založil z okrepčili. Peterica ubežnikov je klanec preživela, glavnina je na spustu razpadla na tri dele, a tempo so še naprej narekovali Slovenci.

Profimedia
Primož Roglič, Jan Polanc, Jan Tratnik in Tadej Pogacar.

Čaka jih strm, brutalen vzpon

Po spustu je tempo nekoliko popustil, naslednja prepreka pred ciljem pa bo brutalen prelaz Mikuni s povprečno 10,2-odstotnim naklonom. Prednost ubežnikov je skopnela na pet minut, sledil je nesrečen padec Polanca, ki se je v gneči zapletel v ograjo, nato hitro nadaljeval dirko, a je najverjetneje izgubil preveč časa. Sledil je nov silovit napad Italijanov, a jim glavnini znova ni uspelo ubežati. Tratnik, ki je večji del vlekel voz zasledovalcev, se je začasno preselil na rep glavnine, tempo pa so začeli narekovati Nizozemci, Belgijci in Italijani. Približno 40 kilometrov sta bila v ospredju še vedno tudi oba Slovenca Pogačar in Roglič. Tja se je pred vzponom začasno vrnil tudi danes neustavljivi Tratnik, ki je v ospredje "povlekel" Rogliča.

Zgoden napad Pogačarja

Pod vrhom vzpona na prelaz Mikuni, na mestu s kar približno 20-odstotnim naklonom, je neusmiljeno napadel Pogačar. Trojica kolesarjev se je na strmini od glavnine nekoliko oddaljila, a le začasno. Roglič je nekoliko zaostal, dirka pa še zdaleč ni bila odločena. V ospredju je bil poleg Pogačarja tudi eden glavnih favoritov Belgijec Wout Van Aert. Vseskozi so se dogajali napadi, več kot 20 kilometrov od cilja pa je vodilno skupino sestavljalo 13 kolesarjev, a sta nato pobegnila Američan Brandon McNulty in Ekvadorec Richard Carapaz. Skupina, ki jima je sledila, ni uspela organizirano odgovoriti na pobeg, prednost pred zasledovalci je bila 13 kilometrov pred ciljem prevelika, a je nato po napadu Van Aerta začela kopneti.

Odločal fotofiniš

Pred zadnjim klancem je bil v najboljšem položaju Carapaz, ki prednosti ni več izpustil iz rok. Sledil je brutalen zaključek tekme v boju za srebrno in bronasto medaljo, v katerem se je izkazal nepopustljivi pogačar, ki je za Slovenijo prigaral prvo olimpijsko medaljo. Od razvrstitvi je odločal fotofiniš, ki je Pogačarju namenil bron. Odločali so centimetri.

Reuters
Belgijec Wout van Aert, Ekvadorec Richard Carapaz in naš Pogačar.