Vremenski kaos v zahodni Evropi

VIDEO: Udarilo silovito neurje z mini tornadi, kleti zalilo do stropa ...

S.R./STA
30. 6. 2021, 09.21
Posodobljeno: 30. 6. 2021, 09.21
Deli članek:

Zahodna Evropa se je v zadnjih dneh znašla v primežu kaotičnega vremena. Po šoku v Franciji o dramatičnih razmerah poročajo tudi iz Nemčije.

Twitter
Poplave v bavarskem mestu Landshut.

Kot smo že poročali, je dele Francije v ponedeljek in torek prizadelo silovito neurje s toči. V departmaju Vogezi na severovzhodu države je ponekod padlo več deset centimetrov toče, zaradi česar so morali uporabiti celo snežne pluge. Podobno vreme s točo je prizadelo tudi Švico.

Mini tornadi in povodenj

Silovito neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom je včeraj prizadelo tudi dele Nemčije. Povzročilo je precejšnjo škodo in začasno ohromilo železniški promet. Najhuje je bilo v Stuttgartu, kjer je neurje s sunki vetra, ki so dosegali do 100 kilometrov na uro, pustošilo že v ponedeljek zvečer. Poplavljeni so bili številni predori podzemne železnice, zaradi česar je bil železniški promet delno ustavljen. Škodo je med drugim utrpela tudi streha opere, kamor je poleg tega vdrla voda in posledično so odpovedali eno od predstav.

V Baden-Württembergu so podobne vremenske razmere prizadele še več drugih mest, med drugim Reutlingen, kjer so se zvrstili številni klici na pomoč zaradi toče, in Altensteig, kjer je reka, ki je prestopila bregove, poplavila več ulic. Več videoposnetkov, ki so zakrožili po nemških medijih, na območju Schwarzwalda prikazuje mini tornade in avtomobile, ki vozijo po več centimetrih vode.

Neurje je že v ponedeljek prizadelo tudi Bavarsko, Porenje-Pfalško in Severno Porenje-Vestfalijo, kjer so prav tako zaradi poplavljenih kleti morali velikokrat posredovati gasilci.

Voda do stropa

V torek zvečer se je neurje z obilnimi padavinami znova zgrnilo nad dele Nemčije in tako na Bavarskem kot v Baden-Württembergu so bile v večernih urah prekinjene številne železniške povezave. Iz bavarskega mesta Landshut poročajo o delno poplavljenih ulicah in kleteh.

Samo v Frankfurtu v zvezni deželi Hessen so v dveh urah gasilci prejeli več kot 600 klicev. Voda je zalivala kleti in garaže ter podvoze. Vlaki in avtobusi so v več delih mesta začasno obstali. Neurje je znova zajelo tudi Severno Porenje-Vestfalijo, od koder iz mesta Bochum poročajo, da je voda v kleteh segala do stropa.