vojni zločini

Ameriškega specialca, ki je priznal, da je ubil zapornika, ne bodo preganjali

R.T.
30. 6. 2021, 09.31
Posodobljeno: 30. 6. 2021, 09.36
Deli članek:

Pripadnik posebnih enot je že bil oproščen obtožb o vojnih zolčinih.

Profimedia
Nekdanji pripadnik posebne enote ameriške mornarice Edward Gallagher.

Iz ameriške vojne mornarice so sporočili, da ne bodo preganjali nekdanjega člana posebnih enot SEAL Eddieja Gallagherja, ki je prejšnji mesec v spletnem pogovoru priznal, da je umoril 17-letnega iraškega zapornika.

“Pri pregledu je bilo ugotovljeno, da Gallagherjeve izjave niso bile potrjene in da ni podal nobenih bistvenih informacij, ki bi si zaslužile preiskavo,” je dejala predstavnica mornarice Courtney Hillson.

Gallagher, ki so mu v preteklosti že sodili zaradi obtožb o vojnih zločinih, ki pa jih je bil oproščen, je maja v pogovoru za spletni podcast The Line dejal, da so s kolegi v Mosulu leta 2017 ustrelili 17-letnega iraškega zapornika, ker naj bi bil član Islamske države. “Tega človeka smo ubili. Naš namen je bil, da ga ubijemo. Vsi so bili za,” je dejal in dodal: “Nismo jemali ujetnikov, to ni bila naša naloga.”

Ko ga je voditelj oddaje vprašal, ali so ameriški vojaki do 17-letnika stopili z namenom, da ga ubijejo, je odvrnil: “Ta model je umrl zaradi medicinskih posegov. Mnogo medicinskih posegov je bilo opravljenih na njem.”

Kasneje je v pogovoru za ameriško spletno stran military.com Gallagher pojasnil, da so zapornika ubili iz usmiljenja, ker bi ga sicer iraški vojaki mučili. “Kar bi storili z njim, kar so vedno storili, je, da bi ga pred nami razkosali, mučili bi ga in iznakazili. Zato smo se odločili, da ga oskrbimo d smrti z medicinskimi posegi,” je dejal.

Gallagher, ki je bil pred časom oproščen zločina v povezavi s tem umorom pa je bil obsojen za nedostojno vedenje, saj je poziral na fotografiji ob truplu omenjenega 17-letnika.