tragično in romantično

Pod ruševinami sesutega bloka našli objeta zakonca

B.K.
30. 6. 2021, 07.43
Posodobljeno: 30. 6. 2021, 11.35
Deli članek:

Reševalci v Miamiju nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih v ruševinah 12-nadstropnega stanovanjskega bloka, ki se je delno porušil v četrtek. Do torka zvečer so odkrili skupaj 12 trupel, še vedno pa pogrešajo 149 ljudi.

Profimedia
Tragedija v Miamiju.

Reševalci so pod ruševinami stanovanjskega bloka v Miamiju, ki se je sesedel v četrtek, doslej odkrili 12 trupel. Med njimi tudi ostarela zakonca Antonia in Gladys Lozan, ki sta konec dočakala skupaj.

Antonio in Gladys sta skupaj preživela praktično vse svoji življenji. Spoznala sta se na rodni Kubi, ko sta imela komaj 12 let. Kasneje sta oba, ločeno, migrirala v Združene države Amerike, se tam znova srečala in poročila. V zakonu sta preživela skoraj 59 let, obletnico bi praznovala prihodnji mesec. Umrla sta v porušenju stanovanjskega bloka, ki je terjalo najmanj 12 življenj, 149 ljudi še vedno pogrešajo.

Lozanova sta imela dva otroka, sedem vnukov in dva pravnuka. “Rekli so mi, da so ju našli skupaj, v postelji,” je za ameriško televizijo CBS Miami dejal njun sin Sergio. Skupaj sta počela vse. “Oče je pravil mami, da če umre, si ne zna niti pripraviti jajca. 'Umrl bom braz tebe.' Mama pa je rekla, da če bi umrl oče, ne bi znala niti plačati položnic. To je konec njune romantične zgodbe.”

Sergio je s staršema, le kakšno uro pred katastrofo, jedel večerjo. Ko ju je zapustil, je slišal, kako je mama poljubila očeta in mu zaželela lahko noč. Sergio se je odpravil domov, v stanovanje na drugi strani ulice, kmalu pa je zaslišal močan trušč in pogledal skozi okno stanovanja. To so njegovi zadnji spomini na starša. “Ni pravično, da sta umrla zmečkana, uničena. A sta vsaj umrla skupaj,” je še dejal njun sin.

Preiskava incidenta se nadaljuje

Preiskava o vzroku zrušitve 40 let stare stavbe se nadaljuje. Znano je, da je poročilo mestnih inšpektorjev oktobra 2018 odkrilo velike strukturne poškodbe poslopja Champlain Towers South. Zgradba pa se je podrla, preden bi se morala začeti obnovitvena dela, vredna več kot devet milijonov dolarjev.

Nekaj tednov nazaj je predsednica odbora stanovalcev poslopja Jean Wodnicki stanovalce obvestila o strukturnih problemih, ki jih je ugotovila inšpekcija iz leta 2018 in dodala, da so se povečali.

V začetku aprila je lastnike stanovanj obvestila, da bo potrebnega precej denarja za obnovo, skupaj najmanj 15,5 milijona dolarjev. Pozvala jih je, da obnovo potrdijo takoj, ker bodo zadeve s čakanjem postale slabše. Pred zrušitvijo se obnovitvena dela še niso začela, saj se je še iskalo izvajalca.

Še vedno pogrešajo 149 ljudi, 125 stanovalcev bloka pa je nesrečo preživelo.