V Črnem morju

Nizozemska obtožuje Rusijo nevarnega ravnanja

L.K./STA
29. 6. 2021, 19.42
Posodobljeno: 29. 6. 2021, 19.46
Deli članek:

Nizozemsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so se ruska letala v četrtek v petih urah večkrat približala nizozemski fregati HNMLS Evertsen, ko je bila ta jugovzhodno od ukrajinskega polotoka Krim.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Nizozemska je danes ruska bojna letala obtožila "nevarnega" ravnanja do nizozemske bojne ladje, ki je plula po Črnem morju. Do incidenta je prišlo v četrtek, to je dan po tistem, ko naj bi ruska vojska izstrelila opozorilne strele proti britanskemu rušilcu. Nizozemska in britanska ladja sta sicer del iste skupine ladij.

Nizozemsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so se ruska letala v četrtek v petih urah večkrat približala nizozemski fregati HNMLS Evertsen, ko je bila ta jugovzhodno od ukrajinskega polotoka Krim. Letela so "nevarno nizko in blizu ter izvajala navidezne napade", so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Lovska letala so bila oborožena z bombami in t. i. raketami zrak-zemlja," so še zapisali na nizozemskem ministrstvu. Po več urah zastraševanja pa so motili še elektronsko opremo Evertsena, so pojasnili.

Nizozemska obrambna ministrica Ank Bijleveld-Schouten je ruska dejanja označila za neodgovorna in napovedala, da bo Nizozemska o tem govorila z Rusijo. "Evertsen ima vso pravico do plutja na tistem območju. Takšna agresivna dejanja, ki tudi po nepotrebnem povečujejo tveganje za nesreče, niso upravičena," je poudarila.

Moskva se zaenkrat ni odzvala na navedbe Haaga.

To se je dogajalo dan po tistem, ko naj bi Rusija britansko vojaško ladjo HMS Defender pregnala z opozorilnimi streli, ker je zaplula v njene ozemeljske vode v Črnem morju. London temu oporeka, češ da je bila ladja v vodah Ukrajine in da ruska vojska nikoli ni sprožila opozorilnih strelov.

Ukrajina in ZDA ter še okoli 30 drugih držav je nato v ponedeljek v Črnem morju začelo vojaške vaje. Ruska vojska pa je danes na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, preizkusila svoj sistem protiletalske zaščite.