Silovito neurje

FOTO in VIDEO: Francosko vasico razdejala toča v velikosti pomaranče, poročajo o tornadu ...

S.R.
20. 6. 2021, 08.12
Posodobljeno: 20. 6. 2021, 08.13
Deli članek:

Nevihtna linija, ki se je včeraj popoldne in zvečer sprehodila čez dele Francije, je pozno zvečer z zahoda dosegla Nemčijo.

Facebook/Météo Franc-comtoise
Toča v vasi Vercel-Villedieu le Camp.

V francoskem departmaju Doubs na vzhodu države so včeraj občutili ves srd narave. Območje je zajela silovita nevihta, na tla pa je padala debela toča. Tako so v vasi Vercel-Villedieu le Camp zabeležili ledene izstrelke s premerom do deset centimetrov. Po poročanju lokalnih medijev je toča povzročila znatno škodo tako na avtomobilih kot zgradbah.

Odpihnilo streho

O vremenskih težavah poročajo tudi iz ostalih delov Francije. Po navedbah francoskih meteorologov so v Parizu, kjer so se srečali z najhujšim deževjem po letu 2003, zabeležili pravo »tropsko« deževje, čez območje nekdanje province Touraine pa se je sprehodil tornado. V pariškem predmestju Alforville, ki ga je »tropska« nevihta najbolj prizadela, je po poročanju časnika Le Parisien s petnadstropne zgradbe odpihnilo streho s kar 600 kvadratnimi metri površine, močno pa so poškodovana tudi pročelja stavb, vključno z balkoni. V nezgodi s streho sta se poškodovali dve osebi.

Na območju departmaja Marne je brez elektrike ostalo 8500 domov, neurje pa je ohromilo tudi železniški promet. Približno 15.000 gospodinjstev je brez elektrike ostalo tudi v Parizu. Največje pošiljke dežja so bili sicer deležni v občini Évry-Courcouronnes južno od francoske prestolnice, kjer je v včerajšnjem popoldnevu padlo toliko dežja, kot ga običajno zapade v celotnem mesecu, odtočni jaški pa svoji nalogi niso bili kos. O tornadu so sicer poročali tudi iz departmaja Eure-et-Loir.

V nočnih urah se je neurje preselilo čez mejo v Nemčijo. V Porenju so malo pred polnočjo zabeležili vetrove s hitrostjo 60 kilometrov na uro. Tudi tam je klestila toča, nočno nebo pa so osvetljevale mogočne strele.