Hladen tuš

V Istri močno razburjeni, menijo, da si tega ne zaslužijo …

S.R.
19. 6. 2021, 18.57
Posodobljeno: 19. 6. 2021, 19.23
Deli članek:

V hrvški Istri menijo, da se jim dela krivica, saj je epidemiološka slika pri njih zrela za zeleni seznam.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V hrvaški Istri so močno jezni in razočarani nad dejstvom, da se je njihova istrska županija v zadnjih dneh v paketu z ostalimi deli jadranske Hrvaške znašla na oranžnem seznamu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Menijo namreč, da si glede na epidemiološko sliko tega ne zaslužijo, uvrstitev na oranžni seznam pa ima svoje posledice. Kot smo denimo že poročali, uvrstitev na oranžni seznam, ki ga je z današnjim dnem uvedla tudi vlada Janeza Janše, za slovenske turiste pomeni, da morajo ob vrnitvi v domovino na slovenski meji predložiti najmanj negativen hitri test. Slovenija na sezname sicer uvršča posamezne hrvaške administrativne enote kot celote, tako ni znano, kaj bi se zgodilo, če bi bila v administrativni enoti Jadranska Hrvaška zelena zgolj istrska županija.

Hladen tuš

»Čeprav ima že tedne najmanj okuženih na sto tisoč prebivalcev in je od izbruha pandemije ena od evropskih regij z najboljšo epidemiološko sliko na celini, se je Istra na najnovejšem evropskem covid zemljevidu v paketu z ostalimi hrvaškimi obalnimi županijami znašla v oranžni coni,« so danes zapisali na portalu Glas Istre, pri čemer so opozorili na spremembe, ki jih je z današnjim dnem uvedla Slovenija, ter navedli, da je novica, da so se znašli na oranžnem seznamu ECDC, šokirala mnoge, ki so tam v preprečevanje širjenja virusa vložili veliko truda in ga še vedno dnevno vlagajo. Poročajo, da so v turističnem sektorju s tem že na začetku turistične sezone doživeli »hladen tuš.«

ECDC
V skladu z zadnjim zemljevidom ECDC je oranžna postala tudi istrska županija.

Pozivajo k spremembam

Kot je poudaril poveljnih istrskega štaba civilne zaščite Dino Kozlevac, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pri njih znaša 10 primerov, delež pozitivnih testov pa je vsega 0,5-odstoten, zaradi česar bi morala Istra pristati globoko v zeleni coni. Kozlevac od hrvaških oblasti tako zahteva, da na Evropsko unijo in ECDC čimprej naslovijo pobudo, da bi Hrvaško obravnavali po posameznih županijah in ne administrativnih enotah.

»Težava je v tem, da mora Istra, ki se je borila, cepila in ima glede na evropsko raven odlično epidemiološko sliko, na žalost nositi posledice zaradi razmer na nekaterih drugih obalnih območjih,« je za portal povedal direktor hrvaške turistične zveze Veljko Ostojić, ki prav tako meni, da bi morali pri ECDC pri uvrščanju na svoj zemljevid ubrati bolj objektiven pristop.