Išče se lastnik

FOTO: V smeteh na počivališču odkrili dragoceni sliki iz 17. stoletja

S.R.
19. 6. 2021, 17.03
Posodobljeno: 19. 6. 2021, 17.06
Deli članek:

Nemška policija preiskuje skrivnosten primer dveh del evropskih slikarjev iz 17. stoletja, ki sta končali v smetnjaku na avtocestnem počivališču na Bavarskem.

Polizei NRW Köln
Avtoportret Pietra Bellottija.

Dragoceni oljni sliki je prejšnji mesec v smetnjaku na bencinski črpalki ob avtocesti južno od Würzburga našel 64-letni moški. Ta je najdbo predal v roke policistov v Kölnu, ki pa jim doslej ni uspelo odkriti lastnika. Prva strokovna analiza je pokazala, da gre najverjetneje za originala.

V enem primeru gre za avtoportret italijanskega slikarja Pietra Bellottija iz leta 1665. Bellotti je tudi sicer znan predvsem po slikanju portretov, pri čemer je po navedbah švicarske galerije Canesso ustvarjal »za za najpomembnejše družine v Benetkah in drugje.« Med njegovimi meceni se je med drugim znašel tudi kardinal Pietro Ottoboni.

Polizei NRW Köln
Slika fanta z rdečo kapo, ki naj bi jo naslikal Samuel van Hoogstraten.

Drugo sliko, na kateri je upodobljen nasmejan fant z rdečo kapo, je naslikal nizozemski slikar Samuel van Hoogstraten, ki se je v Amsterdamu učil pri enemu največjih mojstrov takratnega časa Rembrandtom. Leta 1627 rojeni pisatelj in slikar van Hoogstraten je umrl leta 1678, ni pa znano, kdaj je to sliko naslikal.

Kölnska policija se je za informacije o morebitnem lastniku slik zdaj obrnila na javnost.