Katastrofa

FOTO: Znašli so se v objemu morske sluzi, ki duši živelj, korale in ribiče

S.R.
8. 6. 2021, 11.39
Posodobljeno: 8. 6. 2021, 14.12
Deli članek:

V Marmarskem morju ter delih Črnega in Egejskega morja je zavladala morska sluz, zaradi katere so v zadnjem obdobju na trnih tako morski biologi kot okoljevarstveniki.

Reuters
Morska sluz pred Istanbulom.

Gre za gosto, sluzasto snov, sestavljeno iz organskih spojin, ki jih izločajo morski organizmi. Tako imenovano morsko sluz je sicer razmeroma pogosto videti v Sredozemskem morju, a se je v zadnjih letih povsem »razcvetela« zlasti v Marmarskem morju. Čeprav na splošno ne gre za škodljivo snov, se v njej radi zadržujejo virusi in bakterije, vključno z bakterijo Escherichia coli. Hkrati lahko deluje kot nekakšna odeja, pokrivalo, ki »duši« morski živelj pod sabo.

Reuters
Morska sluz v Marmarskem morju.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan razlog za razmah te sluzi, ki je letos dosegla rekordne razsežnosti, vidi v podnebnih spremembah ter neobdelanih industrijskih odpadkih in odpadni vodi, ki končajo v Marmarskem morju. Ta konec tedna je bilo vzdolž obale ob Marmarskem morju videti sivo sluzasto pokrivalo, ki je glede na posnetke podvodnih kamer prekrila tudi vedno ranljive korale, poroča Al Jazeera. Kot opozarjajo morski biologi, se morja okoli turške obale »dušijo v človeških odpadkih in industrijskem onesnaženju,« k težavi pa dodatno prispevata naraščanje temperature vode in razmah fitoplanktona, oba dejavnika pa sta povezana s podnebnimi spremembami.

Reuters
Morska sluz v Marmarskem morju.

V zadnjih dneh so zaradi dogajanja na območju že zaznali množični pogin rib, strokovnjaki pa se zdaj bojijo še nevarnosti izbruha kolere ali kakšne druge bolezni. Kot je pojasnil eden od ribičev iz pristaniškega mesta Erdek na južni obali Marmarskega morja, je ribolov v zadnjih šestih mesecih skorajda nemogoč. Zaradi sluzi se jim trgajo mreže, če pa že zdržijo, so pogosto prazne. Čeprav je konec tedna o težavi spregovoril Erdogan, ki je Turkom obljubil, da bo morje rešil pred to sluzasto snovjo, pri čemer je krivca našel zlasti v Istanbulu, kjer je na oblasti opozicija, mnogi domačini opozarjajo, da se zadeva ni zgodila z danes na jutri. Letos po navedbah Al Jazeere sicer resnično beležijo rekordne količine morske sluzi, a naj bi se ta pojavljala že vse od leta 2007, o njej pa se doslej ni poročalo.

Reuters
Morska sluz v Marmarskem morju.

Reuters
Morska sluz v Marmarskem morju.

Reuters
Morska sluz v Marmarskem morju.