Temeljne pravice delavcev

423 delavcev oškodovali za več kot dva milijona evrov: niso jim izplačevali plač, prispevkov, ...

J.P.
8. 6. 2021, 10.56
Posodobljeno: 8. 6. 2021, 12.20
Deli članek:

Delodajalci so oškodovane delavce, večinoma tujce, zaposlovali ter po določenem času prezaposlovali v vedno nove družbe, s katerimi so formalno upravljali tako imenovani slamnati direktorji.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Sum storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev po 2. v zvezi s 1. odstavkom 196. člena Kazenskega zakonika-1 je botroval obsežni in dlje časa trajajoči preiskavi v režiji celjskih kriminalistov. Ti so jo zaključili konec maja.

Večinoma tujci

Trije slovenski državljani so osumljeni, da so delavcem temeljne pravice kršili med letoma 2011 in 2019, in sicer so 423 delavcev, zaposlenih v gradbeniškem sektorju, z neplačili zakonsko predpisanih prispevkov oškodovali za najmanj 2,1 milijona evrov.

Zaposlenim delavcem niso izplačevali plač, prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij dohodnine in odpravnin.

Delodajalci so oškodovane delavce, večinoma tujce iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije, zaposlovali ter po določenem času prezaposlovali v vedno nove družbe, s katerimi so formalno upravljali tako imenovani slamnati direktorji, ki s poslovanjem le-teh niso imeli stika.

Koristoljubje 

Tako so osumljeni »v navedenem času upravljali s skupno 22 gospodarskimi družbami, pri čemer zavestno in z izključnim namenom koristoljubja niso ravnali po določilih delovnopravne zakonodaje ter zaposlenim delavcem niso izplačevali plač, prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij dohodnine in odpravnin«, so sporočili s celjske policijske uprave.

Osumljene so kazensko ovadili zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj − kršitev temeljnih pravic delavcev po 196. členu kazenskega zakonika.