skok na drugo mesto

120 OMV-jevih bencinskih servisov bo prevzel MOL

B.K.
8. 6. 2021, 10.04
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 13.56
Deli članek:

Madžarska skupina MOL, ki ima v Sloveniji že 48 bencinskih servisov, je v celoti prevzela družbo OMV Slovenija.

STA
Madžarski MOL postaja drugi največji ponudnih bencinskih servisov v Sloveniji.

Madžarska skupina MOL, ki ima v Sloveniji že 48 bencinskih servisov pod blagovno znamko MOL in pet pod blagovno znamko INA, bo še povečala svoj delež na naših tleh. Za 301 milijon evrov je namreč kupila 92,25 odstotkov poslovnega deleža v družbi OMV Slovenija d.o.o., v katerem ima njena hčerinska družba INA d.d. že 7,75 odstotka deleža. MOL in INA bosta tako postala 100-odstotna lastnika bencinskih črpalk OMV ter veleprodajnega semgenta OMV, EuroTruck ter Avanti /DISKONT, ki si jih je prav tako lastila OMV.

Skupina MOL bo tako pod obema blagovnima znamkama v Sloveniji imela 173 bencinskih servisov. To jo postavlja na drugo mesto za slovensko družbo Petrol, ki si lasti 318 bencinskih servisov. Transakcijo mora sicer odobriti še Javna agencija za varstvo konkurence (AVK).

Dolenjski list/B.B.
OMV se umika s slovenskega trga.

Družba MOL je v Sloveniji prisotna že od leta 1996, ko so tukaj postavili nekaj svojih bencinskih servisov. Kasneje je družba prevzela mrežo bencinskih servisov TUŠ, leta 2016 pa še 11 servisov Agip, ko se je italijanska skupina odločila umakniti s slovenskega trga.

MOL se sicer hitro širi na trgih srednje in vzhodne Evrope. Posluje v devetih državah, poleg Madžarske in Slovenije še na Hrvaškem, Češke, Slovaške, v Romuniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji in v Črni gori. Vodilni tržni položaj ima na Madžarskem, Hrvaškem, Slovaški ter v Bosni in Hercegovini. Družba skupno upravlja 1.941 bencinskih servisov, do srede tega desetletja pa želi to število povečati na 2.200.