Izredne seje ne bo

Zorčič zavrnil SDS in NSi, v DZ ne bodo obravnavali programa Levice

S.R./STA
8. 6. 2021, 12.29
Posodobljeno: 8. 6. 2021, 15.24
Deli članek:

Predsednik DZ Igor Zorčič je pojasnil, da ustavna, zakonska in poslovniška ureditev preprečujejo sklic izredne seje DZ za obravnavo programa Levice, ki sta jo zahtevali SDS in NSi.

Bobo
Zorčič ne bo sklical izredne seje DZ za razpravo o programu Levice.

Poslanci SDS in NSi so v začetku meseca vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali program Levice, ki po njihovi oceni kaže na možnost protiustavnega delovanja. Na zahtevo so se prejšnji teden burno odzvali v opozicijskih poslanskih skupinah, a je odločitev o sklicu seje v Zorčičevih rokah. Ta je za mnenje o dopustnosti zahteve že zaprosil zakonodajno-pravno službo DZ (ZPS).

Kot je Zorčič pojasnil v današnji izjavi za medije, je ZPS za mnenje zaprosil zaradi dvoma o pristojnosti DZ za obravnavo tega vprašanja. Iz zahteve po njegovih besedah namreč ni razvidno samo to, da želijo predlagatelji izvesti razpravo o ustavnosti delovanja ene izmed parlamentarnih strank, kar je po njegovi oceni nedopustno, temveč tudi predlagajo sklep, s katerim bi DZ vladi predlagal nadzor in spremljanje parlamentarnih političnih strank, s tem pa spodkopal svoje lastne temelje. "Takšno priporočilo je po moji oceni absurd brez primere v neki normalni parlamentarni demokraciji," je izpostavil.

Dopis

Iz mnenja ZPS, kot je navedel Zorčič v dopisu predlagateljem sklica seje, med drugim izhaja, da vsebinski pogoj za presojo dopustnosti vložene zahteve ni izpolnjen. Ustavna, zakonska in poslovniška ureditev namreč preprečujejo, da bi DZ vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov in ravnanj politične stranke ter se o njih izrekal, drugim organom pa priporočal, naj nad njenim delovanjem opravljajo okrepljen nadzor, jo obravnavajo, spremljajo ali preprečujejo ravnanja, ki bi jih ocenili kot poskus rušenja parlamentarne ureditve in ustavnega reda, je razvidno iz dopisa, naslovljenega na predlagatelje sklica seje in objavljenega na spletni strani DZ.

"Ker ustavni, zakonski in poslovniški pogoji za obravnavo predlaganega akta niso izpolnjeni, s tem pa prav tako niso izpolnjeni pogoji za sklic izredne seje državnega zbora, sporočam, da izredne seje s predlagano točko dnevnega reda ne bom sklical," je še zapisal Zorčič.

Več podrobnosti je pričakovati po 13. uri, ko bo Zorčič glede zahteve poslancev SDS in NSi podal izjavo za javnost.