Konec negotovosti

Tisti, ki so za prvi odmerek prejeli AstraZeneco, jih v drugo čaka Pfizer

R.T.
19. 5. 2021, 19.33
Posodobljeno: 19. 5. 2021, 19.38
Deli članek:

Za več kot dva milijona Špancev, ki so za prvi odmerek prejeli vektorsko cepivo proti covidu-19 AstraZenece, se je končalo več tednov trajajoče obdobje negotovosti. Špansko ministrstvo za zdravje je zdaj sporočilo, da bodo te osebe namesto AstraZenece za drugi odmerek prejele cepivo Pfizer/BioNTech.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gre zlasti za zaposlene v kritični infrastrukturi, mlajše od 60 let, ki so jim po cepljenju pojasnili, da ni povsem jasno, ali bo cepljenje z drugim odmerkom možno. Negotovost se je začela po 7. aprilu, po odločitvi Evropske agencije za zdravila (Ema), da se med neželene učinke cepiva uvrsti tudi redke krvne strdke. Španske oblasti so takrat odločile, da bo cepivo AstraZenece rezervirano le še za starejše od 60 let. Vse od takrat se ni vedelo, kaj bodo storili s stotisoči učitelji, policisti, vojaki, gasilci in zdravstvenimi delavci, ki so že prejeli prvi odmerek tega cepiva. Špansko ministrstvo za zdravje se je poigravalo z dvema možnostma, da jih z drugim odmerkom sploh ne cepijo, ali pa da za drugi odmerek uporabijo katero od drugih cepiv.

Zdaj je jasno, da bodo jih drugič cepili z mRNA cepivom Pfizer/BioNTech. Ocenili so, da je to najustreznejša rešitev, ki pa ji nasprotujejo oblasti v Madridu in Andaluziji. Tistim, ki bodo ta »koktajl cepiv« zavrnili, bodo morda izjemoma omogočili, da tudi za drugi odmerek prejmejo cepivo AstraZeneca.

Za ta korak so se odločili po objavi študije, v okviru katere so ugotovili, da kombiniranje dveh cepiv s povsem različnima tehnologijama, kot so vektorska in mRNA cepiva, ne predstavlja večjega tveganja, temveč naj bi bila zaščita pred sars-cov-2 morda celo boljša.