Bližnji vzhod

Jim bo danes uspelo začasno prekiniti začarani krog nasilja?

S.R./STA
16. 5. 2021, 07.56
Posodobljeno: 16. 5. 2021, 09.16
Deli članek:

Seja Varnostnega sveta Združenih narodov bo odprta, kar pomeni, da bodo lahko sodelovale tudi države, ki niso članice tega najpomembnejšega organa svetovne organizacije.

Reuters
Po vsem svetu potekajo protesti v podporo Palestini.

Varnostni svet Združenih narodov se bo danes sestal na izrednem zasedanju o razmerah na Bližnjem vzhodu ob stopnjevanju nasilja med Izraelom in Palestinci. Po izbruhu nasilja je Varnostni svet ZN v ponedeljek in sredo že imel zasedanji o razmerah za zaprtimi vrati, vendar ni sprejel nobene odločitve. Nekatere članice so hotele odprto sejo pripraviti že prej, a so ZDA temu nasprotovale, saj so hotele najprej dati prednost diplomaciji na najvišji ravni za umiritev napetosti. Nato so pristale, da odprto zasedanje pripravijo danes. 

V Izraelu se trenutno mudi ameriški odposlanec, namestnik pomočnika državnega sekretarja Hady Amr, ki se bo sestal s predstavniki Izraela in Palestincev ter uradniki Združenih narodov v prizadevanjih za dosego prekinitve ognja.

Najhujše nasilje med Izraelci in Palestinci od leta 2014 je v zadnjem tednu med Palestinci zahteval več kot 140 življenj, med Izraelci pa več kot deset. Več sto ljudi je ranjenih tako med Palestinci na območju Gaze, ki ga izraelska vojska obstreljuje s kopnega in iz zraka, kot tudi v Izraelu, ki je tarča raket Hamasa z območja Gaze.

Napadli hišo voditelja Hamasa

Izraelska vojska je sicer danes sporočila, da so napadli hišo voditelja skrajnega palestinskega gibanja Hamas, Jahje Sinvarja. Vojska je na Twitterju objavila tudi posnetek eksplozije in zraven pojasnila, da gre za Sinvarjev dom v Han Junisu na jugu območja Gaze. Sinvar vodi Hamas že od leta 2017.

Izraelska vojska je napadla tudi hišo njegovega brata. Pred tem pa so v Tel Avivu sporočili, da so streljali tudi na hišo Halila al Haja, ki je namestnik vodje Hamasovega političnega urada. Tarče napadov so bili tudi drugi visoki predstavniki tega palestinskega gibanja, ki vlada na območju Gaze. Samo v noči na nedeljo je izraelska vojska napadla več kot 150 ciljev.

Zaskrbljeni zaradi nasilja

Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem izrazil veliko zaskrbljenost zaradi nasilja v Izraelu in Gazi. Poklical je tudi palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in ga pozval, naj zaustavi Hamasovo raketiranje.

Na šesti dan nasilja na Bližnjem vzhodu, ki je zahtevalo veliko število mrtvih in ranjenih, je Biden Netanjahuju izrazil tudi podporo Izraelu do pravice, da se brani pred napadi palestinskega gibanja Hamas "in drugih terorističnih skupin". "Obsodil je te nediskriminirane napade na mesta in kraje v Izraelu." Izrazil pa je tudi zaskrbljenost za varnost novinarjev, potem ko je Izrael v soboto z letalskimi raketami porušil stavbo v Gazi, v kateri so imeli prostore ameriška tiskovna agencija AP in drugi mediji.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob tem vodji AP Garyju Pruitu izrazil vso podporo za neodvisno novinarstvo in medije po vsem svetu. Opozoril je, da so novinarji nepogrešljivi pri poročanju s konfliktnih območij.

Zaskrbljenost zaradi vse večjega nasilja in vse več žrtev med civilisti je sicer izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Opozoril je, da je globoko pretresen zaradi izraelskega napada na stavbo, v kateri so imeli prostore tuji mediji.

Biden, ki se doslej javno ni oglašal glede porasta nasilja na Bližnjem vzhodu, je poleg tega izrazil tudi podporo ZDA do rešitve bližnjevzhodnega konflikta z vzpostavitvijo dveh držav na pogajanjih. To je izpostavil tudi v telefonskem pogovoru s palestinskim predsednikom Abasom. ZDA so močno zavezane iskanju rešitve z vzpostavitvijo dveh držav, "kar je najboljša pot do pravične in trajne rešitve izraelsko-palestinskega konflikta". Hkrati je Abasa pozval, naj stori vse, da bi Hamas končal z izstreljevanjem raket v Izrael.