V jutranjem napadu umrlo osem otrok

FOTO in VIDEO: Izraelska vojska z zemljo zravnala stolpnico, v kateri so domovale znane medijske hiše

S.R.
15. 5. 2021, 16.19
Posodobljeno: 15. 5. 2021, 16.37
Deli članek:

V Gazi je od začetka izraelskega obstreljevanja prejšnji ponedeljek umrlo najmanj 140 ljudi, vključno z 39 otroki in 22 ženskami, poroča Al Jazeera. Na drugi strani je v Izraelu zaradi raketnih napadov iz Gaze umrlo osem ljudi, vključno s petletnim otrokom.

Reuters
Napad na stolpnico, v kateri sta imeli prostore medijska hiša Al Jazeera in tiskovna agencija AP.

Preštevanje žrtev se bo nadaljevalo tudi v naslednjih dneh, saj kljub mednarodnim naporom nič ne kaže na umiritev razmer, Izraelu je medtem z današnjim obstreljevanjem uspelo zanetiti nov incident. V zračnem napadu so z zemljo zravnali stolpnico, v kateri so imele med drugimi svoje prostore tudi medijske hiše, kot sta Al Jazeera in tiskovna agencija AP. Ali je v napadu na stolpnico, v kateri so bila tudi zasebna stanovanja, prišlo do novih žrtev, še ni znano, s posnetka Al Jazeere pa je razvidno, da se je zgradba po obstreljevanju sesedla, za njo pa so ostale le dimna zavesa in ruševine.

Reuters
Pogreb žrtev izraelskega napad v Gazi.

Po navedbah novinarja Al Jazeere Safwata Al Kahlouta, ki je imel svoje delovne prostore v zgradbi zadnjih enajst let, naj bi izraelska vojska približno eno uro pred dogodkom na napad opozorila enega od stanovalcev, zato so s sodelavci »začeli grabiti, kar so lahko, od osebja do opreme, zlasti kamer.« Nato so od daleč opazovali, kako so zgradbo zadele tri rakete in kako se je posledično zrušila. Razlog, da si je izraelska vojska danes za tarčo izbrala ravno to zgradbo, še ni znan. Pri tiskovni agenciji AP so sicer zapisali, da gre za nov poskus izraelske vojske, da bi utišala poročanje s terena. Tudi pri AP so potrdili, da je izraelska vojska približno eno uro pred napadom lastnika stolpnice opozorila, naj iz zgrabe evakuirajo ljudi. STA medtem poroča, da naj bi lastnika zgradbe Džalo Džavada Mehdija na napad opozoril pripadnik izraelske obveščevalne službe. V telefonskem pogovoru z agentom je moledoval za dodatne minute, da bi lahko novinarji pred evakuacijo tudi vzeli vso opremo. Agent je prošnjo zavrnil. Izrael je medtem sporočil, da je letalo napadlo stolpnico, ki je gostila vojaško opremo palestinskega gibanja Hamas. »Stavba je gostila tudi pisarne civilnih medijev, za katerimi se teroristična skupina Hamas skriva in uporablja za človeški ščit,« so dodali po poročanju STA.

Bombardiranje begunskega taborišča

Je pa izraelska vojska za krvav napad poskrbela že danes zjutraj, ko je bombardirala trinadstropno hišo v begunskem taborišču al Shati na robu Gaze. V tem napadu naj bi umrlo kar osem otrok in dve ženski. Kot je za medije pojasnil Mohammed Hadidi, so v napadu umrli njegova soproga in trije otroci, stari od 6 do 14 let. Njegov 11-letni sin je še vedno pogrešan, tako je zaenkrat znano le, da je preživel njegov petmesečni sin Omar. Tudi preostale žrtve naj bi bili člani njegove razširjene družine. V tem napadu naj ne bi prejeli predhodnega opozorila izraelske vojske. Na vse izraelske napade s svojimi raketnimi napadi seveda odgovarja Hamas. Odgovor na vprašanje, kdo dejansko napada in kdo na napade odgovarja, je seveda odvisen od tega, kateri strani se ga postavi. Spopadi med Judi in Arabci, ki so se začeli v Jeruzalemu, so se sicer razširili na celotno regijo. V petek so denimo na območju Zahodnega brega potekali obsežni protesti Palestincev, v katerih so izraelske sile ubile enajst ljudi, več sto je ranjenih, še poroča AP. Organizirani protesti Palestincev sicer potekajo tudi drugod po svetu.

Reuters
Rakete iz Gaze so dosegle tudi Tel Aviv.

V želji, da bi dosegli premirje, je včeraj na območje prispel tudi ameriški odposlanec Hady Amr, jutri pa naj bi se za ta namen sestal Varnostni svet Združenih narodov. Izrael je sicer že zavrnil egiptovski predlog o enoletnem premirju, ki so ga voditelji Hamasa na drugi strani sprejeli.