Zeleno potrdilo

V Avstriji za cepljene bolj sproščeno, a to velja le za nekatera cepiva

S.R./STA
15. 5. 2021, 12.29
Posodobljeno: 15. 5. 2021, 14.08
Deli članek:

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bodo v državi priznavali samo cepiva proti covidu-19, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema).

Reuters
V Avstriji cepljeni z ruskim ali kitajskim cepivom ne bodo uživali ugodnosti.

Sicer pa bodo v Avstriji danes ob polnoči po več mesecih odpravili policijsko uro. Nedelja bo tako, z izjemo božiča, prvi dan po 3. novembru, ko bodo lahko Avstrijci ne glede na razlog zapustili svoje domove po 20. uri. V sredo bodo nato sledile še druge sprostitve na področju gastronomije, hotelov, kulture in športa.

V Evropski uniji je Ema zaenkrat odobrila štiri cepiva, to so cepiva podjetij Pfizer, Moderna, AstraZeneca in Johnson & Johnson.

Ministrstvo za zdravje je v petek še sporočilo, da bodo za avstrijsko zeleno potrdilo upoštevali le v Evropski uniji dovoljena cepiva proti covidu-19. V Avstriji postopoma uvajajo zelena potrdila, s katerimi bodo lahko prebivalci obiskovali kavarne ali bazene. Po nekaj zmede glede tega, katera cepiva bodo upoštevali pri potrdilu, je ministrstvo sporočilo, da bodo morali tisti, ki so se v tujini cepili z ruskim Sputnikom V ali kitajskim cepivom podjetja Sinopharm, vseeno predložiti negativen test na novi koronavirus, pri čemer odsvetujejo dodatno cepljenje s cepivi, ki jih je odobrila Ema.

V Nemčiji večina nasprotuje ugodnostim za cepljene

V spletni anketi je med ponedeljkom in sredo sodelovali 2049 ljudi.

Pri njihovih sosedih v Nemčiji so medtem izvedli spletno anketo, iz katere je razvidno, da večina Nemcev nasprotuje odpravi omejitvenih ukrepov za osebe, ki so popolnoma zaščitene pred novim koronavirusom. 32 odstotkov Nemcev je mnenja, da nobena skupina ne bi smela biti deležna kakršnih koli prednosti, dokler niso vsi dobili priložnosti, da se cepijo, kažejo rezultati. Še 21 odstotkov jih je mnenja, da se cepljenih ali prebolelih ne bi smelo obravnavati drugače kot necepljene.

V Nemčiji so sicer prejšnji teden odpravili več omejitev za tiste, ki so v celoti cepljeni in ki so preboleli covid-19. Ta skupina se lahko znova druži brez omejitev, prav tako jim ni treba upoštevati policijske ure. Za njih je lažje tudi potovanje, saj jim večinoma ni treba v karanteno ob vrnitvi v Nemčijo.

Od danes priznavajo potrdila o cepljenju iz Slovenije

Sicer pa od danes naprej potrdila o cepljenju proti covidu-19 iz šestih držav članic Evropske unije, med njimi je tudi Slovenija, prizavajo tudi na Češkem. Dvostranski dogovori so začasna rešitev pred uvedbo evropskega zelenega digitalnega potrdila, je včeraj pojasnil češki zunanji minister Jakub KulhanekPoleg Slovenije bo Češka upoštevala še potrdila o cepljenju iz Nemčije, Avstrije, Slovaške, Madžarske in Poljske.

Od odločitve Prage bodo trenutno imeli koristi predvsem tisti, ki imajo na Češkem prebivališče ali ki potujejo iz poslovnih razlogov. Na Češkem so namreč še vedno prepovedana turistična potovanja, ki niso utemeljena.