Nočna drama

Pijan voznik v nasprotni smeri prevozil polovico gorenjske avtoceste

S.R.
15. 5. 2021, 09.14
Posodobljeno: 15. 5. 2021, 09.27
Deli članek:

V nočni drami na gorenjski avtocesti nas srečo ni prišlo do noesreče ali poškodb, kar so preprečili vestni vozniki in policija.

PU Kranj
Avtocesto so zaradi nevarnega voznika začasno zaprli.

Gorenjski policisti so danes ponoči obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je vozil v napačno smer in ogrožal promet. Na dogajanje so jih opozorili drugi vozniki v prometu. Po navedbah tiskovnega predstavnika PU Kranj Bojana Kosa je se je z življenji igral slovenski državljan, ki se je z avtomobilom po nasprotnem smernem vozišču podal od Vodic proti Karavankam.

Za nevarnim voznikom se je nemudoma podalo več policijskih patrulj, ki so takoj začeli z izvajanjem ukrepov za varnost na avtocesti. Ena patrulja se je zaradi velike ogroženosti drugih udeležencev v pravi smeri z modrimi lučmi peljala proti njemu. Srečali so se pri Brezjah, kjer sta morala policista zaradi njegovih nenadnih manevrov in velike ogroženosti celo za trenutek zapustiti službeno vozilo in obvarovati lastno življenje. Ko je zapeljal mimo, se je patrulja ob zaprti avtocesti pognala za njim. Ustavili so ga pri Radovljici in mu pod nos pomolili alkotest. Poganjal ga je alkohol, po njegovem telesu se je namreč pretakalo več kot 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Poslali so ga tudi na strokovni pregled. Proti vozniku poteka postopek zaradi suma kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa, pri čemer ni bilo ugotovljeno, da bi šlo za namerno dejanje, je še pojasnil Kos. V dogodku sicer ni bil nihče poškodovan.

Kako ukrepati, ko se pred nami na avtocesti pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer:

- vozilo, ki vozi v napačno smer, je običajno na prehitevalnem pasu. Če se srečate z njim, takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni ali celo na odstavni pas. Vklopite vse utripalke in ohranite varnostno razdaljo. Ne prehitevajte in takega vozila ne poskušajte ustavljati na silo ali tako, da bi zapeljali proti njemu. Nepravilno vožnjo, ki se običajno zgodi zaradi velikih napak udeležencev ali alkohola, takoj prijavite policiji na številko 113;

- če pa slišite obvestilo o vožnji v napačno smer, se, če je le možno, izključite iz avtoceste ali zapeljite na prvo počivališče in obvezno zmanjšajte hitrost vožnje, vozite na varni razdalji do vozila pred vami in ne prehitevajte. Vozite po voznem ali odstavnem pasu.