Na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih je od danes dovoljeno zbiranje do 50 oseb. Za organizirane javne prireditve in javne shode ob najvišjem dovoljenem številu udeležencev sicer še naprej veljajo omejitve glede na velikost prostora. Tako v zaprtih prostorih kot na prostem je lahko en udeleženec na deset kvadratnih metrov oziroma izjemoma več, če gre za člane istega gospodinjstva. V zaprtih prostorih je še naprej obvezna uporaba zaščitnih mask, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti povsod najmanj 1,5 metra.

Vlada je ta teden odločila še o nekaterih sprostitvah ukrepov. Že od včeraj so tako dovoljene kulturne prireditve v zaprtih javnih prostorih in na prostem. Organizatorji morajo zagotoviti sedišča, obiskovalce pa lahko sprejmejo do polovične zasedenosti sedišč. Udeležba je dopustna ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.

Verski obredi

Spremembe so od petka tudi pri verskih obredih. Kot so pojasnili v Slovenski škofovski konferenci, je glede na pojasnila, ki so jih dobili, število udeležencev pri verskem obredu zunaj omejeno na 50 posameznikov oziroma 50 družin. V cerkvah pa te omejitve ni, pač pa veljata omejitvi en posameznik ali družina na deset kvadratnih metrov ob hkratnem pogoju 50-odstotne zasedenosti sedišč - torej mora biti vsaka druga klop prazna.

V večjih cerkvah to pomeni, da je lahko pri obredu torej tudi več kot 50 ljudi, so pojasnili. V manjših cerkvah, kjer bi ta dva pogoja sicer pomenila, da je lahko v cerkvi manj kot 50 ljudi, pa bo še vedno možno, da jih je 50, če je možno vzdrževati 1,5 metra razdalje med posamezniki ali družinami.

Z današnjim dnem se sicer ponovno uvaja možnost predčasne prekinitve karantene na domu. Če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno, na novi koronavirus testira s PCR testom in je izvid testa negativen, lahko prekine karanteno. Vendar pa testiranje lahko opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno.