V najhujšem obstreljevanju med stranema v zadnjih letih je umrlo najmanj 35 Palestincev in pet Izraelcev.

Hamas in Islamski džihad sta izstrelila več kot 300 raket, Izrael je odgovoril s silovitimi letalskimi napadi.

Na območju Gaze, kjer ima nadzor gibanje Hamas, je med ubitimi od ponedeljka zvečer najmanj 12 otrok in ena ženska. Še okrog 230 ljudi je bilo glede na navedbe lokalnih oblasti v letalskih napadih izraelske vojske poškodovanih. Številne so rešili iz ruševin porušenih stavb.

V Izraelu so se ponoči v več mestih, vključno s Tel Avivom, oglasile sirene, preden je območje zadela toča raket. Nekateri, ki niso uspeli pravočasno do podzemnih zaklonišč, so se zatekli pod mostove. V mestu Lod sta bila davi ubita moški in deklica, katerih avtomobil je zadela raketa. Izbruhnili so tudi protesti arabske manjšine, zato je Izrael v mestu razglasil izredne razmere.

V mestu Rishon Lezion je umrla ženska, v Aškelonu pa dve. Ranjenih je bilo najmanj 100 Izraelcev.

Izraelska vojska navaja, da je od ponedeljka zvečer na območje Izraela z območja Gaze priletelo več kot tisoč raket. Kot je dejal tiskovni predstavnik vojske Jonatan Konrikus, je 850 raket, ki so jih izstrelile različne oborožene skupine v Gazi, pristalo v Izraelu ali pa jih je prestregel njihov sistem zračne obrambe, še 200 pa jih je pristalo v Gazi. Izraelska vojska je davi prestregla tudi brezpilotni letalnik Hamasa.

gaza, obstreljevanje, izrael, hamas
Reuters
Oblasti območja Gaze, ki ga nadzira Hamas, o morebitnih žrtvah doslej niso poročale.

Le začetek?

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je glede izraelskih letalskih napadov posvaril, da gre le za začetek, medtem ko je vodja Hamasa v odgovor zatrdil, da so pripravljeni na stopnjevanje napadov, če to želi Izrael.

Dramatično stopnjevanje medsebojnih napadov med Izraelom in palestinskimi skrajnimi skupinami na območju Gaze so sprožili nemiri, ki so v zadnjih dneh izbruhnili v Jeruzalemu, še posebej na območju Tempeljskega griča.

Mednarodna skupnost obe strani poziva k pomiritvi. Odposlanec Združenih narodov za Bližnji vzhod Tor Wennesland je posvaril, da se razmere zaostrujejo v smeri proti državljanski vojni.