Arlene Forster

Severnoirska premierka napovedala odstop

L.K./STA
28. 4. 2021, 21.07
Posodobljeno: 28. 4. 2021, 21.11
Deli članek:

Ob napovedi odstopa je izpostavila, da ji je bilo čast služiti narodu na Severnem Irskem ter da je vedno želela stranko in Severno Irsko voditi stran od ločitev in k boljši poti.

Wikipedia
Arlene Forster

Severnoirska premierka Arlene Forster je danes napovedala odstop s čela stranke severnoirskih unionistov (DUP) in tudi s čela severnoirske vlade. S slednjega bo odstopila konec junija, 28. maja pa s čela DUP.

Za to se je odločila, ko je 22 od skupno 27 poslancev DUP v severnoirskem parlamentu in štirje v britanske podpisalo pismo, v katerem so izrazili nezaupnico njej in vodstvu stranke, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

BBC navaja, da sedaj 50-letna Fosterjeva DUP vodi v nemirnih časih, tudi po brexitu, ki ga ta največja severnoirska unionistična stranka podpira, a je zaradi severnoirskega protokola sedaj vodstvo stranke pod pritiskom. Pred volitvami v severnoirski parlament v prihodnjem letu naj bi nekateri poslanci DUP bili zaskrbljeni tudi zaradi nedavnih sprememb pravice do umetne prekinitve nosečnosti na Severnem Irskem in zaveze k uporabi irskega jezika.

Fosterjeva je ob napovedi odstopa danes izpostavila, da ji je bilo čast služiti narodu na Severnem Irskem ter da je vedno želela stranko in Severno Irsko voditi stran od ločitev in k boljši poti.

Vodja DUP je postala decembra 2015, januarja 2016 pa še severnoirska premierka kot vodja največje stranke v severnoirskem parlamentu. Na obeh položajih je bila prva ženska in najmlajša oseba doslej.