zgodovina

FOTO: Na dnu morja odkrili pogrešano potniško ladjo iz časa 2. svetovne vojne

B.K.
28. 4. 2021, 10.41
Posodobljeno: 28. 4. 2021, 10.57
Deli članek:

Ladjo so leta 1940 ugrabili nacisti, potopili so jo škotski vojni mornarji.

Seløy Undervannsservice
Potpljena ladja DS Nord-Norge.

Norveški potapljači so, po desetletjih iskanja, na dnu morja našli ostanke ladje DS Nord-Norge, podjetja Hurtigruten, ki jo je maja leta 1940 ugrabila mornarica nacistične Nemčije. Švedska ladja je bila kasneje potopljena v boju, po vojni pa so začeli iskati njene ostanke, a so bili več desetletij neuspešni.

Ladjo je potapljaško podjetje Seløy Undervannsservice našlo ob obali mesta Hemnes, na globini 280 metrov. Do nje so prišli s pomočjo daljinsko upravljane podpmornice, saj se nahaja preveč globoko za človeški dostop.

Wikipedia
DS Nord-Norge je bila manjša potniška ladja.

DS Nord-Norge je bila zgrajena leta 1924, splavljena pa leta 1936. Po Hitlerjevi invaziji na Norveško so jo ugrabili pretežno avstrijski vojni mornarji in vojaki ter jo 8. maja 1940 v operaciji Divja raca uporabili za napad na norveško mesto Trondheim. Ko se je približala obali, so jo prestregli škotski vojni mornarji, ugotovili, da gre za ukradeno plovilo in jo napadli. V težkem boju, ki je terjal žrtve na obeh straneh, je bila ladja potopljena in za 82 let izgubljena.

"O tem smo govorili zadnjih 80 let. Končno smo ugledali to ladjo. Gre za fantastično izkušnjo," je za norveške medije dejal član lokalnega zgodovinskega združenja Torbjørn Skjæran. "Bilo je popolnoma epsko. Fotografije so fatnastične. To je izjemnega pomena za norveško zgodovino," pa je dejala potapljačka Therese Trælnes, ki je sodelovala v iskanju izginule ladje.