Kitajska

250 milijonov ljudi brez testiranja na potovanja

G.G./STA
28. 4. 2021, 11.37
Posodobljeno: 28. 4. 2021, 11.41
Deli članek:

Kitajska doživlja razcvet. Te dni se bodo državljani odpravili na dopust, potovanja.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Lani je bila Kitajska edino večje svetovno gospodarstvo, ki je zabeležilo gospodarsko rast; njen bruto domači proizvod (BDP) se je glede na predlani povečal za 2,3 odstotka.

Na Kitajskem bo praznične dni ob 1. maju za potovanje izkoristilo okoli 250 milijonov ljudi, ocenjujejo v državi. Po navedbah kitajskega ministrstva za javno varnost so hotelske in letalske rezervacije občutno presegle predpandemične ravni iz leta 2019.

Turistični urad kitajskega ministrstva za javno varnost je med drugim opozoril na pričakovan porast dopustovanja s prevozom z lastnim avtomobilom, zaradi česar se obeta povečan prometni pritisk zlasti v priljubljenih turističnih mestih in v bližini največjih atrakcij, je sporočilo na spletni strani povzel časnik China Daily.

Rezervacijska platforma Ctrip ugotavlja, da so rezervacije letalskih vozovnic, nastanitev, vstopnic v različne atrakcije in najema avtomobilov za čas prvomajskih praznikov do sredine aprila glede na enako obdobje leta 2019 porasle za 23 odstotkov, 43 odstotkov, 114 odstotkov oz. 126 odstotkov.

Kitajska je pred prazniki omilila pogoje potovanj, tako da denimo domači turisti z območij z nizko stopnjo tveganja okužbe za potovanje ne potrebujejo več testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Ostajajo pa v veljavi splošni varnostni ukrepi, kot so nošenje mask in razkuževanje rok.

Peking je po izbruhu covida-19 v začetku leta 2020 močno omejil gibanje in potovanje, od poletja naprej pa je novi koronavirus v državi v veliki meri omejen, prihaja le do manjših lokalno omejenih izbruhov.

Raziskovalna institucija China Tourism Academy ocenjuje, da bodo Kitajci letos opravili 4,1 milijarde domačih turističnih potovanj. To bi predstavljalo 42-odstotno rast glede na lansko leto. Prihodki iz naslova domačega turizma naj bi poskočili za 48 odstotkov na 3300 milijard juanov (421 milijard evrov).