eksperiment

Po velikem koncertu v Barceloni okužena le dva

B.K.
28. 4. 2021, 09.12
Posodobljeno: 28. 4. 2021, 09.37
Deli članek:

Bo to pomenilo vrnitev srednje velikih družabnih dogodkov?

Reuters
Obiskovalci so morali nositi maske tipa FFP2. Večinoma so bili mlajši, pred obiskom pa so morali opraviti hitri antigenski test.

V Barceloni so pred mesecem dni organizirali eksperimentalni glasbeni koncert, ki se ga je udeležilo približno 5.000 ljudi. Z njim so želeli preveriti, kakšna je stopnja širjenja okužbe na tovrstnih dogodkih. Zdravstvene oblasti so obiskovalce testirale pred začetkom koncert in po 15 dneh in ugotovile, da je bilo na okužbo s covidom-19 po tem času pozitivnih le šest oseb, poroča nemška televizija DW. Iz zdravstvene ekipe, ki je obiskovalce obravnavala so kasneje sporočili, da so se štiri izmed teh oseb skoraj gotovo okužile drugje in ne na koncertu.

Vsi obiskovalci so morali na dogodku nositi maske tipa FFP2, ki ščitijo pred širjenjem virusa, omejeni pa so bili tudi obiski stranišča. Koncert je potekal na prizorišču, ki lahko sicer sprejme 17.000 ljudi.

Organizatorji so mnenja, da izsledki tega eksperimenta kažejo, da srednje veliki družabni dogodki, ob ustreznih zdravstvenih ukrepih, ne predstavljajo povečane grožnje za širjenje okužbe, zato bi oblasti utegnile znova dovoliti obiske muzejev, galerij in manjših glasbenih dogodkov. temu je pritrdil tudi namestnik županje Barcelone Jaume Collboni, ki bi zdaj čim prej rad znova zagnal kulturne aktivnosti v mestu.