doneck

Se bosta Putin in Zelenski srečala na separatističnem območju?

B.K./STA
21. 4. 2021, 09.28
Posodobljeno: 21. 4. 2021, 09.31
Deli članek:

Ob povečevanju vojne pripravljenosti na obeh straneh meje je ukrajinski predsednik ruskega kolega povabil na srečanje.

Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na vzhodu države, kjer sporadično še vedno potekajo spopadi med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek povabil ruskega kolega Vladimirja Putina na srečanje na konfliktnem vzhodu Ukrajine. Zelenski je ob tem poudaril, da je na vzhodu države zaradi novih spopadov ogroženih več milijonov življenj.

Zelenski je v nagovoru državljanom dejal, da so ukrajinski in ruski pogajalci nedavno razpravljali o načrtih, da bi predstavniki držav odpotovali na bojne linije in ocenili razmere. "Grem še korak dlje in vas vabim, da se srečamo v kateremkoli delu ukrajinskega Donecka, kjer poteka vojna," se je s pozivom na Putina obrnil Zelenski.

Ukrajinski predsednik je ob tem obtožil Rusijo, da sodeluje v mirovnih pogajanjih, medtem ko kopiči vojake ob meji z Ukrajino. "Večje število ruskih vojakov se zbira ob naši meji," je dejal. "Uradno Rusija temu reče vojaške vaje. Neuradno cel svet to imenuje izsiljevanje," je poudaril.

"Ruski predsednik je nekoč dejal, da če je boj neizogiben, moraš udariti prvi. Ampak vsak voditelj mora razumeti, da boj ne sme biti neizogiben, ko obstaja grožnja prave vojne in je ogroženih na milijone človeških življenj," je dodal Zelenski.

Kljub temu, da si ne želi spopadov, je zagotovil, da se bo Ukrajina branila.

Ukrajina, Evropska unija in ZDA so v zadnjem času večkrat opozorile na nove napetosti na vzhodu Ukrajine in obtožile Rusijo kopičenja več deset tisoč vojakov na severni in vzhodni meji Ukrajine. Evropska unija je v ponedeljek ocenila, da je na meji več kot 100.000 ruskih vojakov.