svarila pred invazijo

Na ukrajinski meji 150.000 vojakov?

B.K.
20. 4. 2021, 14.50
Posodobljeno: 20. 4. 2021, 14.52
Deli članek:

Ameriški in evropski viri opozarjajo na domnevno množično kopičenje ruske vojske na ukrajinski meji.

Profimedia
Ruski vojaki na vajah. Fotografija je simbolična.

Moskva naj bi na ozemlja blizu ukrajinske meje napotila 150.000 vojakov, je včeraj dejal visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell, po pogovoru z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo. "Več kot 150.000 ruskih vojakov se nahaja ob ukrajinskih mejah in na Krimu. Obstaja jasno tveganje za zaostritev konflikta," je dejal Borell, vira za trditve pa ob tem ni želel navesti.

Reuters
Josep Borrell

Danes je njegove strahove deloma ponovila nemška kanclerka Angela Merkel, ki pa je dejala, da naj bi Rusija, po ocenah Evropske unije, v okolico Ukrajine namestila približno 100.000 vojakov. "Situacija je neizmerno napeta in zelo zaskrbljujoča zaradi koncentracije sil na ruski strani ukrajinske meje," je Merklova dejala na dogodku v organizaciji Sveta Evrope.

Iz ameriške vojske so včeraj prav tako sporočili, da naj bi količina ruskih vojakov v neposredni bližini ukrajinske meje presegala tisto leta 2014, ko je v ukrajinskih mejnih regijah prišlo do nemirov, neimenovani uradni vir blizu ameriškega predsednika pa je za portal Euractiv dejal, da se ob meji sprehaja več deset tisoč ruskih vojakov, a da ne ve za nobeno poročilo, ki bi njihovo število ocenjevalo na več kot 150.000.

Ruska vojska izvaja preverjanje na treh območjih

Rusko obrambno ministrstvo na te obtožbe ne odgovarja, je pa objavilo novico, da izvajajo "standardno kontrolno preverjanje vojske". V tem masovnem preverjanju bojne tehnike in bojne pripravljenosti ruskih vojakov, ki traja že ves arpil, naj bi skupaj sodelovalo do 70.000 vojakov na treh območjih, in sicer v Sibiriji, na Uralu in v Povolžju. Le slednje območje se nahaja v bližini Ukrajine.

Rusija medtem vojaške vaje izvaja tudi v Črnem morju zaradi česar so začasno omejili plutje tujih vojaških in "drugih državnih" ladij v bližini polotoka Krim.

Medsebojno obtoževanje o načrtovanju invazije

Napetosti med Moskvo in Kijevom so se ponovno zaostrile v preteklih tednih, ko so se v proruskem območju Donbas na vzhodu Ukrajine začele pojavljati kršitve prekinitve ognja. Ukrajinska politična vrhuška, ki si obeta, da bo sčasoma državo vključila v vojaško zvezo Nato in v Evropsko unijo, zato opozarja na nevarnost ruske invazije na ukrajinsko ozemlje. Moskva, ki se boji, da bo vojska Združenih držav Amerike lahko prišla še bližje mejam Rusije pa opozarja na domnevne načrte ukrajinske strani, da s silo zavzame separatistično območje Donbas, kjer živi večinoma rusko prebivalstvo.