kontroverzno

Znanstveniki ustvarili himero, ki je pol opica in pol človek

B.K.
16. 4. 2021, 10.28
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 10.37
Deli članek:

Ameriški znanstveniki so sprožili razpravo o etiki v znanstvenih raziskavah, potem ko so v zarodek opice uspešno vstavili človeške matične celice.

Shutterstock
Indonezijski črni Makak

Znanstveniki vedo kako ustvariti organizme iz več kot ene vrste sesalcev že od 70. let preteklega stoletja. A doslej so v poskusih večinoma mešali celice glodalcev, zdaj pa so raziskovalci iz inštituta Salk v Kaliforniji izdelali organizem, ki ima v sebi tako celice opice kot človeka, poročajo tuji mediji.

Znanstveniki so v zarodke azijskih makakov vbrizgali človeške matične celice in jih nato uspešno razvijali 20 dni. Po tem času so vse zarodke uničili. Po besedah kontroverznega znanstvenika in vodje raziskave Juana Carlosa Izpisue Belmonteja, ki se s temi poskusi ukvarja že desetletja, bi tovrstne raziskave lahko bistveno pripomogle k "napredovanju biomedicinske znanosti, ne le v zgodnjih fazah življenja, ampak tudi v kasnejših fazah."

Raziskave tovrstnih genetskih križancev pa so zanimive tudi za medicinsko znanost, saj bi na tak način lahko človeške organe, ki jih primanjkuje za presaditve, gojili v gensko spremenjenih organizmih.

A v znanstveni skupnosti raziskave profesorja Belmonteja spremljajo z veliko mero skepse. Mnoge znanstvenike je namreč strah, da bi s tovrstnimi poskusi lahko odprli Pandorino skrinjico nebrzdanega genetskega inženiringa.

Mnogi znanstveniki so zato ob omenjenem dosežku pozvali k javni razpravi o etičnih in regulatornih izzivih, ki jih tovrstne razsikave prinašajo.