Zanimivosti

Gojenje človeških organov v pujsih

ud
12. 6. 2016, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tehnika, ki bi uspela rešiti pomanjkanje človeških organov za transplantacije, je gojenje le teh v notranjosti prašičev.

Profimedia
Prašiče, v katerih bi gojili človeške organe, imenujemo himere.

Čakalna lista za nekatere organe je namreč tako dolga, da se lahko na njih čaka po več let. Rešitev je ponudila ekipa znanstvenikov z univerze v Kaliforniji.

Proizvodnjo človeško-prašičjih zarodkov, ki so znani pod imenom himere, bi lahko nekega dne uporabili za po meri narejene nadomestne človeške organe. Za to bi uporabili DNK prejemnika organa. Ta genetska »niša« bi se nato napolnila s pluripotentnimi matičnimi celicami, če bi šlo vse po načrtu. Tako bi v živem bitju (prašiču) zrasel človeški organ. 

KOMENTAR 

»Naša želja je, da bi se prašičji zarodek normalno razvijal. Trebušna slinavka je izključno iz človeških celic in zato združljiva z bolnikom, ki čaka na presaditev,« je dejal reproduktivni biolog in vodja študije Pablo Ross. Pacient, ki bo prejel na takšen način razvit organ, pa menda ne bo potreboval niti imunosupresivov. »Organ, ki ga bo pacient prejel, bo popolna kopija tistega, ki je v njem, le da bo precej mlajši in bolj zdrav. Ne bo treba uživati niti tablet za imunski sistem,« je dejal profesor Walter Low. 

RAZVOJ 

Raziskava ne bi bila prava, če se ne bi našlo nekaj nasprotnikov. Nekateri raziskovalci opozarjajo, da bi prašiča s tem bolj počlovečili in da bi tako nastali veliki etični pomisleki. Spet drugi trdijo, da bi se lahko človeške celice prenesle na živalske možgane. »Mislimo, da je zelo malo možnosti, da bi uspeli ustvariti človeške možgane, toda to je nekaj, kar bomo še raziskali,« je povedal vodja študije Ross.