Vrata v podzemlje

Tajanje permafrosta je velik problem za naš planet

ud
11. 6. 2016, 20.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sibirski krater je dobil vzdevek Vrata v podzemlje. Ne samo da se krater v Sibiriji veča vsako leto, ampak tudi proizvaja nevarne količine plina, kar bi moralo biti dovolj veliko opozorilo za ves svet.

youtube

Strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo, da je takšnih vrtač, ki so sicer nastale po naravni poti, vse več. Še posebej na hladnejših območjih planeta. Krater se vsako leto razširi za približno 15 metrov. Nenadoma se je pojavil leta 1960 in začudene domačine navdal s strahom. Ti se niso upali približati tej veliki luknji, saj so iz nje prihajali čudni zvoki. Mnogi prebivalci Jukatana prav tako vidijo krater kot vrata v pekel. Čeprav je skrivnostna luknja videti nadnaravno, ima čisto preprosto organsko razlago. 

Nekateri trdijo, da so luknje ustvarili nezemljani. 

KRATER 

Znanstveniki menijo, da luknja ponuja odgovor o preteklosti našega planeta. Našli so namreč prst, za katero menijo, da je stara 200.000 let. Iz te zemlje pa lahko razberejo, kako so potekale podnebne spremembe prek tisočletij. Luknja je nastala, ko so na območju odstranili drevesa, širi pa se zaradi vsako leto višjih temperatur, ki tajajo večno zamrznjeno zemljo – permafrost. Več ko se ga staja, večji je krater. Še dodatno se je luknja razširila zaradi številnih poplav na tem območju. Oddaljeno sibirsko območje, kjer je krater nastal, leži 676 kilometrov severno od mesta Jakuck in je eno izmed najhladnejših območij na svetu. Številni znanstveniki se strinjajo, da se luknja širi zaradi podnebnih sprememb.

youtube
Vrata v podzemlje se vsako leto razširijo za kar 15 metrov.

METAN 

Dr. Christopher Fogwill: »Konstantno tajanje ledu je povzročilo nastanek teh lukenj.«

Profesor Julijan Murton, ki je geolog na univerzi v Sussexu, je povedal, da zaradi tajanja permafrosta obstaja velika nevarnost. Ta namreč vsebuje velike količine metana, ki posledično segreva planet. »Ko se podnebje segreva … Mislim, da o tem ni več nobenega dvoma, da bo zaradi tajanja permafrosta vse več posledic. Več bo erozije in spremenilo se bo tudi površje Zemlje,« je povedal Murton. Dr. Christopher Fogwill z univerze v Južnem Walesu pa je dejal, da ga najbolj skrbi metan, ki je posledica tajanja permafrosta. Medtem ko se številni znanstveniki prerekajo o tem, ali so takšne luknje posledica segrevanja ozračja, Fogwill meni, da so nastale popolnoma naravno: »Pravzaprav ni nič nenavadnega ali čudnega pri teh luknjah. Konstantno tajanje ledu je povzročilo nastanek teh lukenj.«

youtube

STRAH 

Tajanje permafrosta je gotovo problem zaradi vega metana, ki nastaja na določenem območju. Prav tako takšne luknje niso nič unikatnega, saj jih je po vsej Rusiji kar nekaj. Sploh na severni polobli in arktičnem območju. Leta 2014 so se v Sibiriji pojavile tri podobne luknje oziroma kraterji. Ena na Tajmirskem polotoku, drugi dve pa sta nastali na Jamalu. Domačine je bilo strah, da se dogaja nekaj zloveščega. Nekateri so menili, da so kraterji nastali zaradi raznih razstrelitev raket ali pa so preprosto potegavščine, spet drugi so si celo upali trditi, da so delo nezemljanov in njihovih transportnih sredstev. 

Youtube
Tudi druge podobne luknje so se začele pojavljati po severni polobli.

RAZLOG 

Ruski znanstveniki verjamejo, da so luknje nastale zaradi podzemnega plina, ki je v Rusiji. Ta naj bi povzročil eksplozijo in tla naj bi se pogreznila. Vrata v pekel pa naj bi nastala zaradi tega, ker so začeli vrtati vrtine za iskanje plina.