Psička Bretagne

Poslovila se je zadnja od psov reševalcev, ki so prečesavali ruševine WTC-ja

R.T.
11. 6. 2016, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vsi junaki niso odeti v barvite kostume. Nekateri nosijo ovratnice.

Še zadnje slovo

Ena taka junakinja se je poslovila v ponedeljek.

Dočakala je častitljivih 16 let.

Bretagne z vodnico Denise Corliss septembra 2001 in še več let pozneje.

Zadnja preživela

Zlata prinašalka Bretagne je bila še zadnja preživela od približno 300 reševalnih psov, ki so 11. septembra 2001 prečesavali ruševine dvojčkov svetovnega trgovinskega centra v newyorški četrti Manhattan.

Psička iz Teksasa je takrat štela dve leti – to je bilo njeno prvo reševanje. Najprej je reševala preživele, nato je iskala ostanke, vmes pa tolažila reševalce in druge delavce, ki so se prebijali čez razdejanje.

Ne samo reševačla

Po 10 dneh na kraju, kjer sta nekoč stala slovita dvojčka, je bila vpoklicana še po razdejanjih, ki so jih za seboj pustili hurikani Katrina, Rita in Ivan. Upokojila se je, ko je imela devet let, a to ne pomeni, da ni več pomagala ljudem. Otrokom je pomagala naučiti se brati – bila je njihovo občinstvo, ko so vadili branje na glas.

Še zadnjič

Ko so jo upočasnila leta in bolezen, ji ni primanjkovalo ljubezni gasilcev, s katerimi je služila. Na njenem zadnjem sprehodu do veterinarske ambulante, so se postrojili in jo še zadnjič pozdravili. Številne so premagale solze, ko so jo po isti poti odnesli v z zastavo prekritem zabojniku. Imela je 16 let. V njenih zadnjih trenutkih je bila ob njej vodnica Denise Corliss.