Sončna energija

Solar Impulse preletel kip svobode

M.K./STA
11. 6. 2016, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Letalo na sončno energijo Solar Impulse 2 na poti okoli sveta je pristalo na newyorškem letališču JFK, potem ko je preletelo znameniti kip svobode.

You Tube screenshot
Tako je bil prelet videti od spodaj ...

Njegova pot iz Leigh Valleyja v Pennsylvaniji je bilo sicer kratka, zato pa je prinesla nekaj spektakularnih fotografij.

Letalo se je v zrak dvignilo v petek zvečer, preden je minuto pred 4. uro zjutraj pristalo, pa je kar nekaj časa krožilo okoli kipa svobode in nad Manhattanom.

"To je absolutno neverjetno," je dejal švicarski pilot Andre Borschberg, ko je pod njim zažarel razsvetljeni kip svobode. "Tukaj zgoraj je sanjsko." Kip svobode je Borschberg označil za simbol "svobode podjetništva, svobode inovacij".

Peturni polet je bil 14. etapa potovanja, ki se je začelo 9. marca v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih. Inovativno letalo je že preletelo Azijo in Tihi ocean ter doseglo ZDA.

Po New Yorku letalo čaka napornejša pot - preleteti mora Atlantski ocean, tako da bo dosegel Evropo in nato nadaljeval pot proti severni Afriki. Borschberg se v pilotski kabini izmenjuje s Švicarjem Bertrandom Piccardom, ki je leta 1999 prvi preletel svet z balonom brez postanka.

Cilj projekta je prvič obleteti svet izključno s pomočjo sončne energije. Tako želita Švicarja pokazati, da svet lahko poganja čista energija.

Enosedežno letalo Solar Impulse 2 se sicer po razponu kril lahko primerja z Boeingom 747, energijo pa mu zagotavlja 17.000 solarnih celic. Na nočnih poletih, kot je bil ta iz Pennsylvanie v New York, ga poganja energija, shranjena v baterijah.

Twitter
... in še pogled od zgoraj.