S kiji in kamni nad uporabnike

Po napadu na Rogovce Janković ponudil pomoč pri varovanju

M.K./STA
11. 6. 2016, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Uporabnike tovarne Rog je v petek nekaj pred polnočjo napadla organizirana skupina kakšnih 20 do 30 ljudi in poškodovala vsaj pet ljudi, od tega enega huje, ki so ga odpeljali v bolnišnico.

Facebook/Ohranimo Tovarno Rog
Zamaskirani napadalci so uporabnike prostorov tovarne Rog napadli s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi.

V kompleksu nekdanje tovarne koles Rog, ki ga namerava Mestna občina Ljubljana porušiti, čemur njegovi uporabniki nasprotujejo, je bilo v času incidenta okoli 150 ljudi. Zamaskirani napadalci so jih napadli s kiji, kamenjem in pirotehničnimi sredstvi, je na svoji spletni strani zapisala Facebook skupina Ohranimo Tovarno Rog.

Facebook/Ohranimo Tovarno Rog

Kot je za Radio Slovenija povedal eden od uporabnikov Roga, so jih napadli v času med 23.30 in polnočjo. "Tolkli so po vratih, grozili s požigom in nas obmetavali s petardami in granitnimi kockami," je povedal Aljoša Dujmič. Dodal je, da so se po posredovanju policije razmere umirile.

Policija je prijela šest oseb, od tega eno mladoletno

Po posredovanju policije so se napadalci razbežali. Policisti so prijeli šest oseb, starih med 17 in 20 let. Vsem so policisti zaradi kršitev javnega reda in miru, neupoštevanja zakonitega ukrepa policistov v skladu z določili zakona o prekrških odredili pridržanje. Mladoletna osebo so predali staršem.

Po do sedaj zbranih obvestilih je znano, da je skupina v črno oblečenih inzamaskirnaih oseb prišla na Trubarjevo ulico pred bivšo tovarno Rog, kjer je fizično obračunala z osebami, ki so se takrat tam zadrževale.Lažje poškodovana je ena oseba (slednji je padel pri umikanju), do tega trenutna pa policija ne razpolaga s podatkom da bi še kdo iskal zdravniško pomoč (zaradi pretepa), so še pojasnili na PU Ljubljana.

Z zbiranjem obvestil v zvezi dogodka policisti nadaljujejo v smeri sumov storitve kaznivega dejanja nasilništva.

Janković ponudil pomoč pri varovanju Roga

Ljubljanski župan Zoran Janković je v svojem odzivu tako osebno kot v imenu mestne občine ostro obsodil nasilje. "Z žalostjo in veliko zaskrbljenostjo sem sprejel novico o napadu zamaskiranih posameznikov na območju Tovarne Rog in celo fizičnih poškodbah. Nesprejemljivo, neodgovorno in za družbo skrajno nevarno početje mora policija čim prej raziskati in ga najodločneje sankcionirati," so njegovo izjavo povzeli v njegovem kabinetu.

Uporabnikom Roga je tudi ponudil pomoč pri varovanju območja, če bodo tako želeli. "Pri varnosti vseh prebivalk in prebivalcev ter obiskovalcev Ljubljane ne sme biti nobenih kompromisov, zato mora vsak na svojem področju narediti vse, da to varnost zagotovimo. Nedopustno je, da bi kdorkoli svoja načela uveljavljal s fizično silo, zato MOL prav tako ne bo dopustil, da moč nasilja premaga moč argumentov in da bi na koncu nasilje določalo prihodnje vsebine Roga," je še sporočil Janković.

Uporabniki tovarne Rog so za 13. uro napovedali tudi novinarsko konferenco. Po njihovem mnenju neposrednih povezav Mola z nočnim nasiljem sicer ni, a vseeno menijo, da je Mol odgovoren posredno.

Predstavniki začasnih uporabnikov Roga so se sicer v petek s predstavniki Mestne občine Ljubljana dogovorili, da občina do odločitve sodišča glede zahteve po zavarovanju občinske lastnine ne bo začela z gradbenimi deli. So se pa strinjali, da je ekološka sanacija nujna. Na občini so petkove pogovore tudi označili za konstruktivne.