Rušenje Roga

FOTO: Uporabniki vztrajajo, Janković o razliki med Metelkovo in Rogom

G.G.
6. 6. 2016, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred zasedeno tovarno Rog v središču centra Ljubljane je bilo napeto. Ponoči so se pred vhod pripeljali stroji za rušenje, med varnostniki in uporabniki Roga pa je prišlo do prerivanja. Rogovci vztrajajo. S strehe tovarne so sporočili, da ne bodo dopustili, da "trma župana Zorana Jankovića uniči enega od dveh odprtih avtonomnih prostorov Ljubljani". Varnostniki so medtem odšli, Janković pa je sporočil, da bo naredil vse, da zaščiti interese občine.

STA

Ohranimo tovarno Rog / Facebook
Bager je dobil novo barvo.

Nasprotniki rušenja bagrom niso pustili prosto pot. Postavili so živi zid in s tem sprožili reakcijo varnostnikov, ki naj bi po besedah "rogovcev" nekaj ljudi »nasilno odvlekli in pretepali« ter jih nekaj tudi poškodovali. En mladenič je moral poiskati pomoč v bolnišnici.

Pred Rog je prišla tudi policija, ki pa je okoli 7.30 že zapustila območje. Uporabniki, ki delujejo znotraj Roga, so odločeni, da območja ne zapustijo. Po novinarski konferenci, okoli 10. ure, so uporabniki Roga od znotraj uspeli odpreti železno ograjo. Prišlo je do besednega obračunavanja z varnostniki, ki so jih želeli izgnati, vhod v Rog pa so zavarovali s smetnjaki, gumami in odpadnim materialom. Posredovati so morali policisti, ki so med obema stranema postavili kordon ter omogočili varen odhod varnostnikov.

Kot je v imenu rogovcev povedal Jernej Kastelic, so v Rogu trenutno ponovno vzpostavili avtonomno cono. Varnostniki in policisti niso več na območju Roga, bager, ki so ga pred nekdanjo tovarno pripeljali ponoči, pa so rogovci prebarvali rožnato. Trenutno nadaljujejo z aktivnostmi v sklopu festivala ROGoviljenje.

STA

"Ostajamo v tovarni, dokler bo potrebno"

Janković se po njihovih besedah ne drži dogovora, saj je rušenje tovarne napovedal za 14. junij ob 14. uri. Ob tem so dodali še, da ostajajo v tovarni, dokler bo potrebno. Vse, ki želijo, da "Ljubljana in tovarna Rog ostaneta kreativno, odprto, ustvarjalno, športno središče in mesto za lokalce", pozivajo k podpori. Kot možnost so omenili pisma podpore na Mestno občino Ljubljana ter deljenje informacij in fotografij o dogajanju, ki ga objavljajo na Facebook strani, prek interneta. "Ostajamo v tovarni, dokler bo potrebno. Roga ne damo," je s strehe poudarila ena od uporabnic.

Uporabnica Aigul Hakimova je dodala, da nihče ni pričakoval, da bodo varnostniki, ki imajo sicer pooblastilo nad glavnimi vrati, prišli ob treh zjutraj. Po njeni oceni so se županove napovedi o rušenju zdaj zgodile "na mafijski način". Ob tem pa je še pristavila: "Naj pokaže Janković mestu Ljubljana, kakšen vladar je: samo denar, nobenega življenja ne mara."

Ohranimo tovarno Rog / Facebook
Policisti in varnostniki pred vhodom v Rog.

Janković bo zaščitil lastnino Mola

Janković je povedal, da je po njegovo gradbišče v Rogu vzpostavljeno. Zavzemal se bo, da gradbeni stroji ostanejo na območju tovarne.

Janković ostaja neomajen. Pravi, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da zaščito lastnino Mestne občine Ljubljana.

Na vprašanje, ali je mogoče, da bi rogovci s priposestvovanjem postali lastniki nekdanje tovarne, je odgovoril: "Če se to zgodi, je to konec pravne države. Potem vam svetujem, da si izberete en objekt in ga zasedete, mestno hišo ali pa parlament. Mislim, da to ni mogoče, a bomo zadevo prepustili sodišču."

Janković je ob tem spomnil, da prva faza revitalizacije Roga vključuje rušenje petih zgradb, ki jih, z izjemo Studia Samorog, v katerem je umetnica Breda Pivk, rogovci ne uporabljajo in so nevarne.

Po tej fazi bi po Jankovićevih besedah uporabniki lahko v letu dni pripravili zamisel, kdo bi lahko ostal v novemu Rogu, dodal pa je, da so nekateri, katerih vsebine ne sodijo v koncept občine, že dobili nove prostore. "Sam ponuditi več kot to, ne morem," je poudaril. To, da želi občina pristopiti k zadevi z večkrat predstavljenim načrtom, druga stran pa tega ne dopusti, se mu ne zdi strpno.

Na občini bodo po Jankovićevih besedah za zaščito svoje lastnine "uporabili vsa pravna sredstva, ne sprejmemo pa tega, da z uporabniki Roga ni bilo dialoga". "Za dialog sta potrebna dva. Sedeli smo skupaj, nismo se pa slišali," je dodal.

Janković temeljno razliko med Rogom in Metelkovo prepoznava v tem, da so se že leta 2007 z uporabniki Roga dogovorili o začasni rabi prostora, pri Metelkovi pa je bilo "v startu dogovorjeno, da ostane". Sedanji uporabniki po njegovih besedah tega dogovora ne priznavajo. Po njegovih besedah bo prenovljeni Rog čez nekaj let "zvezda Ljubljane", kjer bodo svojo prostore našli številni uporabniki.

Janković proti rogovcem

Ljubljanski župan Zoran Janković in uporabniki tovarne Rog pred dnevi na sestanku niso našli skupnega jezika. Janković je napovedal, da bo 14. junija ob 14. uri poslal prve bagre za rušenje stavb na območju nekdanje tovarne, uporabniki Roga pa, da bodo svoj socialni in kreativni prostor branili, če bo treba, tudi s telesi. Janković želi najprej porušil pet stavb, ki so del kompleksa. Čez približno leto dni pa naj bi se začela obnova s ciljem, da bi nekdanja tovarna koles ponudila novo kulturno vsebino.

Za uporabnike Roga Jankovićeva ideja ni sprejemljiva, saj se nočejo raziti, ampak krepiti skupnost, ki so jo gradili zadnjih deset let. Nesprejemljivo se jim zdi tudi, da bodo morali na novo prepričevati, da so njihovi programi najboljši oziroma dovolj dobri, da bi bili del novega Roga; na t.i. ekonomsko vrednotenje kulture ne pristajajo.