Zanimivosti

Novi skener bo odkril skrivnosti piramid

ud
11. 6. 2016, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skener bo pomagal najti še neodkrite sobane v piramidah v Gizi in drugih piramidah po svetu. Tako bodo mogoče razrešene še mnoge skrivnosti teh ogromnih struktur.

Wikipedia
Ali so v piramidah še sobane, sobice ali karkoli drugega, česar še nismo odkrili?

Novo vrsto tehnologije skeniranja bodo uporabili za iskanje skrivnih soban v notranjosti velike piramide. Tehnologijo so iznašli francoski alternativni inženirji in komisija za atomsko energijo. Pri tej novi metodi uporabljajo kozmične žarke delcev Muon, ki ustvarijo tridimenzionalno sliko notranjosti. »Poskušamo odkriti skrite sobane v piramidah v Gizi in drugih piramidah po svetu. Zelo nas zanima, ali obstaja v njih karkoli, česar še nismo videli,« je dejal znanstvenik Jaser Elšajeb. 

ZAČETEK 

Prva stopnja te preiskave se bo osredotočila na skeniranje že znanih prostorov in območij v piramidi, da se bodo lahko prepričali, da vse deluje, kot je treba, preden bodo odšli raziskovat neznane strukture. Projekt bo vodil nekdanji egipčanski minister za starine Zahi Havas. »Projekt že poteka. Če nam bo uspelo odkriti eno od treh znanih soban, bomo vedeli, da deluje. Tako bomo lahko nadaljevali skeniranje,« je komentiral Havas. Rezultati o iskanju teh soban bodo znani nekje v začetku julija.